2020-09-23 516 瀏覽
有次到天文臺道食飯,無意中發現附近有不少特色餐廳,今次早少少過黎食個Early Dinner,揀左呢間852諧音的【8Five2 Restobar】。下午5點多,已有不少人喺度Happy Hour緊,餐廳播住英文歌食Shisha,成件事係幾Chill~《Corn Cheese Croquette $78》玉米芝士炸丸子外層炸得好Crunchy,切開有流心芝士好正,口感軟綿綿,芝味幾出,另配甜辣的Bloody Mary Relish,少許辣味作點綴都不錯。《Fish Taco $118》食墨西哥菜最期待就係Taco!呢度都有5-6款,我地叫左炸魚Taco,炸漿唔會太厚,炸魚塊亦唔油膩,酸酸辣辣的醬汁,配埋青檸汁同沙律,食落香口之餘唔會過膩。《Buffalo Chicken Nachos $118》見到有唔少人點呢款,Nachos配料都唔少,揀左Buffalo Chicken,紅黑Nachos幾搶眼,Buffalo醬汁的手撕雞,仲有醃洋蔥、辣椒、Greens等Toppings。呢款會越食越辣,但我幾中意醃洋蔥有解辣作用,口感清脆酸甜,整體口味亦更有層次。另外,有牛油果同Sour Cream

《Corn Cheese Croquette $78》

《Fish Taco $118》

《Buffalo Chicken Nachos $118》
見到有唔少人點呢款,Nachos配料都唔少,揀左Buffalo Chicken,紅黑Nachos幾搶眼,Buffalo醬汁的手撕雞,仲有醃洋蔥、辣椒、Greens等Toppings。呢款會越食越辣,但我幾中意醃洋蔥有解辣作用,口感清脆酸甜,整體口味亦更有層次。另外,有牛油果同Sour Cream Dipping,個人覺得Nachos已經好夠味。

《Chilli Garlic Chicken Quesadilla $108》
大蒜雞肉墨西哥餡餅,雞肉份量超多,加埋軟熟芝士同墨西哥辣椒,越食越刺激!我最中意沾Sour Cream同番茄醬,因爲餡餅本身有啲辣,加左呢2款醬可以中和一下辛辣感,Sour Cream亦可以將芝士香味昇華。