今日同朋友去左天后既依間西餐廳慶祝生日,餐廳主打海鮮,而且客人可以根據自己既喜好選製自己想要既生蠔同海鮮去製成拼盤,即叫即整,岩哂鍾意食海鮮既朋友👻生蠔我地揀左chile Montt($48/each)Magestic($52/each)Pousse en Claire($42/each),海鮮我地揀左馬糞海膽($188),地中海紅蝦($88/隻),北海道帶子($38/隻),店員好細心地建議我地由智利生蠔開始食,順時針最尾食法國既生蠔,由淡味到濃味咁食,chile montt味道鮮甜,口感creamy,Magestic質感爽口,而pousse en claire肉質厚實飽滿,海水味比較重,我地係每隻生蠔都擠上檸檬可以更加突顯佢既鮮味,橙黃色既馬糞海膽入口即溶,甘甜味濃,另外仲配有紫菜可以放係紫菜上一齊食,口感更加豐富☺️地中海紅蝦口感鮮嫩彈牙,北海道帶子肉厚味甜好新鮮🥰清酒蒜蓉煮活蜆湯($238)紐西蘭蜆每一隻都好大隻啊🥰個湯好鮮甜,清酒味吾會濃烈到有苦澀味,而且更加可以突顯蜆肉既鮮味松露白汁蟹肉意大利飯($218)黑松露味道濃郁,飯粒煮得好濕潤而且有咬口,口感好creamy好好食❤️
清酒蒜蓉煮活蜆湯($238)
松露白汁蟹肉意大利飯($218)
2020-01-21