23年最後一個工作日收爐緊係要食好啲獎勵下自己嘅🤭今次揀咗想食蠔🤤經朋友介紹嚟咗天后依家店~地點都算幾方便 距離地鐵站又唔係好遠。 佢哋嘅蠔大多數以法國蠔為主打嘅,選擇都唔少而我哋就嗌咗當中5款唔同國家品種嘅蠔🦪Masse No.2 ,Krystale No.2 ,Cocollos No.0, Pinky No.0 同Gillardeau No.0 . 5款入面個人比較鍾意Cocollos 同 Gillardeau嘅,因為蠔味清甜同海水味都幾平均而且又夠爽脆口感🥰🥰唔會勁Creamy,後者嘅aftertaste 耐啲~ 雖說依5款其實都各有各好味🤤 蠔盤落枱後店員仲好用心同我哋介紹食蠔嘅次序,大致由淡口到濃咁食。蠔係即嗌即開嘅清得好乾淨,蠔味滿滿富有海水味、有不同程度嘅爽甜~ 佢哋除咗啱啱空運返嚟嘅蠔仲有加拿大海膽同赤貝又點可以唔嗌埋呢~而海膽仲跟咗紫菜比你多一種食法🥰 海膽一板5行仲要有2層🤤勁飽滿仲要鮮味十足,無論就咁食定包紫菜多一份層次嘅味都好好味。赤貝同樣好新鮮清甜爽口🥰🥰🥰 甚有貝味~ 除咗海產我哋仲嗌咗龍蝦忌廉意粉同清酒蒜蓉煮活蜆湯❣️ 個龍蝦忌廉意粉 忌廉

除咗海產我哋仲嗌咗龍蝦忌廉意粉同清酒蒜蓉煮活蜆湯❣️ 個龍蝦忌廉意粉 忌廉超香又creamy 而且有粒粒pepper 調味多一種口感👍好好味 而且龍蝦肉好多仲貼心地剝咗殼啖啖肉❤️❤️我覺得依個係必試item嚟🤭

蒜蓉煮活蜆湯有牛油同清酒香味,有蒜蓉、芹菜粒同洋蔥粒又香又甜 蜆肉亦新鮮大大粒 天氣凍凍地,飲完成個人都暖哂🤤🤤

我個人覺得係食得出用心製作嘅餐廳 不過小店工作人手唔係特別多 想食好嘢比少少耐性時間喔 ~等候上菜時間我覺得係可以接受嘅 餐廳雖小但我覺得好啱情侶拍拖食飯 同 朋友慶祝 ~ 食完嘢仲可以去埋附近嘅炮台山海濱公園散個步曬個月光 睇吓狗仔 吹吓海風咁 消化下幾好🥰 唔係好遠行過去都係3-5分鐘。
生蠔
加拿大海膽