天后出名多野食,由街頭行到街尾,次次都花多眼亂,唔知食咩好呢!今日M佬就話同我去居酒屋,食吓串燒,感受一吓日本嘅氣氛。我哋就嚟到黑木亭居酒屋,餐廳地方唔大,牆身大大幅嘅壁畫,加埋唔同嘅小擺設,都有幾分大和風㗎。蟹將軍薯仔沙律薯仔沙律有粒又有蓉,所以食落好有口感。加上有絲絲蟹肉同蟹籽,錦上添花,好有層次。廣島蠔廣島蠔串燒都係第一次食,燒嘅時間控制得好好,非常鮮甜。免治雞肉棒免治雞肉加雞軟骨嘅配搭,口感好豐富。醬汁當然係蛋黃汁配豉油,同免治雞肉棒好match。白鱔鱔肉燒到塊皮脆卜卜,魚肉無骨,無腥澀,正。鴛鴦翠玉瓜翠玉瓜就咁燒就食過,但呢度加上蒜蓉同明太子再燒,好特別有心思,有驚喜!燒雞翼雞翼醃得入味,燒到個皮夠乾脆,keep到肉汁,好juicy。厚燒牛舌牛舌嘅牛味香濃,加少少鹽吊味,味道已經夠出。京蔥雞肉串 呢個串燒嘅主角就梗係唔係雞肉啦,因為京蔥真係好好味㗎!蔥味香濃,味道帶甜,配埋雞肉一齊食就最夾。脆燒豆腐外脆內綿,估唔到豆腐都可以咁好味。明太子醬燒飯團飯團燒到外層脆身,鍾意食飯焦就一定要試喇。飯團上面鋪滿明太子醬,加埋紫菜,好惹味。(記住Like同Share畀朋友)

廣島蠔
廣島蠔串燒都係第一次食,燒嘅時間控制得好好,非常鮮甜。

白鱔
鱔肉燒到塊皮脆卜卜,魚肉無骨,無腥澀,正。

鴛鴦翠玉瓜

燒雞翼

厚燒牛舌
牛舌嘅牛味香濃,加少少鹽吊味,味道已經夠出。

京蔥雞肉串

脆燒豆腐
外脆內綿,估唔到豆腐都可以咁好味。

明太子醬燒飯團

(記住Like同Share畀朋友)

2020-11-02