餐廳: 鳥居居酒屋
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-09-09 1710 瀏覽
銅鑼灣雖然人流多,美食也多選擇,而且也是質素極高嘅地區添,聽說有間鳥居居串燒不錯,好特別好惹味而且把酒談心也不錯嘅地方。絕對是一種慢活生活的享受啊!一入門口就已經覺得好有日本feel的感覺,侍應生非常有禮貌招呼我哋坐,也放上沙律做前菜招待,忽然諗起曾去過日本熊野古道旅行,有一隻大鳥居,裏面就藏著好多串串嘅特別樹木,彷彿就置身喺當時嘅環境下,因為鳥居是日本神社用嘅名稱,好得意。咁鳥居地方當然係食串串燒啦!和風蒜子蕃茄沙律~頭盤醒醒胃,蕃茄特別鮮甜好新鮮,配菜味道酸酸甜甜也不錯。食串燒梗係唔少得叫啲飲品~八千代黑Shouchu(GLS)味道都濃烈嘅..Calips(白桃) 好香清清甜甜啱曬我了。沙甸魚~~條魚賣相好似仲遊緊水好生動,味道鮮甜,不過要好小心食嘅,因為呢度好有羅曼蒂克, 小心魚骨呀!鵝肝~~ 鵝肝軟滑入口即溶化。明太子墨魚棒~~一咬落口一粒粒明太子加埋墨魚丸爽口彈牙,真係好想食多條呢!厚切牛舌(一串)本人不太喜歡食牛舌,怕條脷嘻嘻… 肉是軟淋淋嘅!我竟然食咗三粒。燒雞肉棒配(雞丸)是蛋黃醬汁~~呢個好特別,味道也不錯,侍應生教導我食是要將雞蛋搞爛再點雞肉食,搞搞下點點下好特別啊

咁鳥居地方當然係食串串燒啦!

食串燒梗係唔少得叫啲飲品~

八千代黑Shouchu(GLS)味道都濃烈嘅..

Calips(白桃) 好香清清甜甜啱曬我了。

沙甸魚~~

鵝肝~~

鵝肝軟滑入口即溶化。

明太子墨魚棒~~

一咬落口一粒粒明太子加埋墨魚丸爽口彈牙,真係好想食多條呢!

厚切牛舌(一串)

燒雞肉棒配(雞丸)是蛋黃醬汁~~

呢個好特別,味道也不錯,侍應生教導我食是要將雞蛋搞爛再點雞肉食,搞搞下點點下好特別啊!有得玩有得食。😂

雞翼一夜干~~

雞翼燒到脹卜卜好香口

黑牛頂葉片~~

是牛肩胛位置啊!味道超級肥美!

燒味噌半殼蠔~~

最近愛上食生蠔,今日就轉食燒蠔喇,又是肥美啊!

甜品係蘋果雪葩和柚子雪葩~~

眼前一亮啊!好冰凍呀!而且蘋果味好香,柚子味酸酸甜甜,啱曬食完串串燒肥膩後讓口腔清爽下。

總結~~食物特別和新鮮,侍應生細心有禮貌同埋食完又想去日本旅行啦😀😀

2019-09-03
  • 薩摩雞翼一夜干