招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面議)
2021-01-30 2296 瀏覽
喺香港食到嘅雞湯拉麵唔多,但間間都各有特色,之前介紹個好龍嘅雞白湯鳥華亭,今次介紹嘅係嚟自日本大阪嘅冠軍級拉麵立体派。依間拉麵之所以係冠軍級係因為主理人係拉麵大師林隆臣,拍住日本廚藝界領袖人物松村貴大。林隆臣係大阪塚本駅既排長龍人氣旗艦拉麵店「創作らーめんStyle林」,松村貴大喺日本擁有八個拉麵品牌。-🍜 特級白湯(大) 💰118(👅: 9/10)呢款係唯一林隆臣推介既拉麵小,有得揀大同小,大同細分別在叉燒數量同有冇蛋,而份量唔差太多,大既個碗好大,食落個份量正常,足夠正常人食飽。食拉麵第一樣是會試佢個湯,師傅堅持用地道同天然既食材熬製湯底,湯底用肉汁豐腴既日本米鴨丶有機飼養既京都丹波地雞同由昆布職人獨家為林隆臣採摘既籠目昆布精製而成,所以雞白湯飲落非常濃同鮮甜,溫度足夠,偏重味,個人覺得係可以接受既鹹味,第一啖飲會有啲鹹,但再飲會飲到雞湯既味,飲落唔覺油膩,比起一般豚骨湯底冇咁油膩,幾滑幾香,有少少奶油嘅香味,我覺得係可以飲哂既雞湯。麵係偏粗,唔係九州個種細麵,微曲,聽講兩位拉麵大師特別選用優質既日本小麥粉、雞湯同雞蛋自家手造心目中最理想既中等粗度麵條,軟硬度無得選擇,傳統日本拉麵

🍜 特級白湯(大) 💰118(👅: 9/10)

特級白湯(大)

軟硬度無得選擇,傳統日本拉麵都係無得揀,不過硬度適中,食落爽口彈牙,我鍾意食硬D既麵不過只要佢唔係淋身既都可以接受。
叉燒有三大片但切到好薄既慢煮叉燒,係豚肉叉燒而唔係雞肉,質感唔算嫩滑但每塊叉燒都入味,吸收曬白湯既精華。
配料有豆苗、筍乾、京蔥絲同溏心蛋。溫泉蛋晶瑩通透,蛋黃非常流心,蛋白夠綿夠淋,非常出色。

🌟價錢黎講立體派定價係中價至中高價(88-118),118只有特級白湯大,以香港價錢黎講算係可以接受,因為過左100之後係另一個關口,質素只論雞白湯係香港可以再食既雞湯拉麵之一。不過呢家只有中環威靈頓街總店一間,要食就要特登黎但我覺得係可以接受,因為佢唔只一款拉麵。
除左特級白湯拉麵出色之外,人氣拉麵仲有松村貴大係日本既招牌拉麵之一「海體醬油湯」、仲有「地立濃湯」、「天方白湯」、「地立辣味濃湯」、「天方辣味白湯」。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $118 (服務費: 10%)
2019-08-12
  • 特級白湯