2018-10-31 2877 瀏覽
到十月這種時間相信大部分香港人都會開始係電話上看到各位朋友瘋狂share. 而本人是海鮮愛好者所以每年的大閘蟹時令當然也不會放過. 聽了很多年的留園雅敘真的是久仰大名.相信真正的大閘蟹的愛好者都聽過這間老字號. 好啦唔講咁多廢話先!留園雅敘的全蟹宴真係一個完美的大閘蟹盛宴. 菜色以一道道上的形式呈現給各位. 首先開始本人先叫了一些小菜因為朋友遲到...🙄但小菜味道算不錯,看到食材有挑選過.朋友到了蟹宴便開始了. 一開始先來了一個蒸蟹鉗. 味道清甜,冇骨 (其實講真,真係黎食為左唔需要自己拆蟹呢樣嘢😂🙈)其實之後有碟蟹腳肉炒菜但本人太餓 唔記得左影相...(餵食人的壞習慣)呢碟嘢就真係不得了..蟹膏分皮. 雖然膩到傻左但鍾意大閘蟹的朋友來說,這是通往天堂的天梯. (以心臟病形式)呢份蟹粉魚翅羹味道濃厚 足料啖啖肉. 冇得批評呢個蟹粉小籠包就真係hea左D冇咩蟹味 個陷好麻麻.最後來個蟹撈麵 真係確定了我呢一年都不要再食蟹.終結:味道不錯,大滿足, 但真係膩到爆.6/10

但小菜味道算不錯,看到食材有挑選過.

呢份蟹粉魚翅羹味道濃厚 足料啖啖肉. 冇得批評

呢個蟹粉小籠包就真係hea左D冇咩蟹味 個陷好麻麻.

最後來個蟹撈麵 真係確定了我呢一年都不要再食蟹.
終結:味道不錯,大滿足, 但真係膩到爆.
6/10