大角咀利奧坊最近開了一系列餐廳,雖然在屋企附近我都好少的過去探索,終於有朋友仔約我去 Lost Stars Livehouse Bar & Eatery 食下午茶,先發現有間咁精緻又有特色的餐廳。唔講唔知,原來利奧坊有一期和二期,唔怪得成日搵唔到d餐廳!這天我從奧海城行過去,以為餐廳在利奧坊二期搵唔到,睇埋樓層指南都唔見,再開 google map 先發現好似有另一座,要行多一個街口先搵到。餐廳入面都幾大喎,中間用透明膠片圍起的原來是舞台!我看了好一陣子才發現,店內座位都很高貴的感覺,配色亦蠻似去 livehouse 聽音樂。牆上像城市 skyline 或是聲頻的設計幾有趣,入面亦有型格的霓虹燈飾。我入去之前已經睇中左個窗邊位,有棵黃色花又有大玻璃窗自然側光,影打卡相食物相都最一流。這邊不是吃三層那種下午茶,自選輕食或甜品再送飲品,想喝特飲也可以加錢轉。鹹食有一款係素食,甜品選擇最吸引係個芝士蛋糕。午餐原來食到 17:30 ,如果你想吃飽一點也可以揀,午餐與下午茶同時存在都可以食。蜜糖蛋沙律牛角堡 HK$68(set) / 玫瑰牛奶咖啡 +HK$28牛角包看起來有點沒精神,但咬落去味道

牛角包看起來有點沒精神,但咬落去味道有驚喜喎!入面個蛋沙律夠足料夠澎湃,而且個味溝得幾好食,配幾條生菜和番茄都幾完滿。玫瑰牛奶咖啡喝起來夠香,而且玫瑰糖漿並沒有好甜或有假味,我都幾滿意。

巴斯克焦香芝士蛋糕 HK$78

餐牌上面張相明明有塊乾橙片好靚咁樣,實物原來係比較簡約的擺盤。芝士蛋糕吃起來味道正常,又沒有很驚豔的感覺。

有機綠茶 / 花茶 (蘋果,玫瑰草,玫瑰花瓣,紅茶)

跟餐的茶飲係用好靚的茶杯上,雖然唔係一壺一壺,見在係貴族感花紋就原諒佢。茶包都係用「OR TEA?」,原來係香港牌子喎。

朱古力心太軟蛋糕配雲呢拿雪糕 HK$78

心太軟需要一點時間焗製,原來咁迷你而且有點塌,蛋糕只有很薄的一層,入面全部都係朱古力醬,變成朱古力醬配雪糕咁樣。

大角咀近近地原來有間咁骨子的餐廳,喜慶節日約會休閒都好合適啊!
2021-04-30