2019-10-10 712 瀏覽
元朗朋友J先生喺元朗長大,佢長期係我元朗飲食推介嘅來源之一,由完全無認識到而家係元朗區有不少心得,也全賴佢影響,佢算係我其中一個飲食指南。之前他曾經推介一間元朗嘅中式餐廳,Yoho mall嘅「家上海」,以傳統嘅家鄉味道喺元朗打出個名堂,一直有不少粉絲和支持者都講過呢間餐廳有幾好,可惜兩個人食唔到啲乜,起碼要一大班人才可以試到多啲唔同嘅菜式。因此,一直只係可以聽人講下有幾好,上網睇吓有幾正,望梅止渴。不過皇天不負有心人,曾聽講過佢開分店嘅消息終於落實,「家上海」終於衝出元朗,喺奧海城開設了另一間新嘅分店。當然來到大角咀,約人就容約得多,於是當晚一行十多人來到這裏試試佢精彩嘅菜式。這裏以淮揚菜為主,主廚欒師傅生於揚州,上海和淮揚菜都是佢嘅拿手好戲,這個品牌的成功都正因為他,相信今晚幾個座上客都係因為想試吓佢嘅手勢而到訪。餐廳有好多之前元朗有嘅菜式,亦都新加左奧海城分店的限定菜式,人多就自然好做事,有幾多掃幾多。先上場嘅係奧海城限定嘅花雕酒糟三寶,以鮑魚,鮮蝦和豬手為主角,簡單加上花雕酒,薑和蔥等配料煮好後,三位主角都被花雕酒用上一晚完全溶化吸收,吃到食材的原味之餘,也吃到酒香。另一道前菜

另一道前菜係淮揚五福拼盤,五種推介前菜包括涼拌陳醋紅蜇頭,蘇式燻魚,四喜烤麩,女兒紅醉雞和鎮江冰官肴蹄,各有特色。個人較為重口味喜歡醉雞和燻魚,而蜇頭醋味較為淡,如果濃一點,整體經驗應該更加好。

如果要盡顯淮揚菜嘅刀工,呢一個松茸蟹鉗燩繡球應該係體驗刀功嘅最佳作品,師傅以強勁嘅刀工係豆腐上切上咗三千多刀,而以雞和金華火腿煲嘅上湯,豆腐就像菊花一樣盛開,基本上同藝術品無異,我亦想起城中另一間出名的淮揚菜,這個絕對有過之而無不及。

全晚最impressive係家鄉薑蔥蟹米粉,原因係出奇地個個都係咁食個米粉,薑蔥米粉反而係搶手之作,當然大大隻嘅青蟹炒得惹味芳香,而且肉質新鮮,加上薑蔥的調味和米粉嘅配套,可以說是不可錯過。

黃魚炆手切年糕,主角我覺得唔係嗰條黃魚,反而係勁煙韌嘅年糕,不過驚太飽嘅關係,都係一件起兩件止。

上海煙燻脆皮雞又係另一傑作,你睇個樣冇諗過可以咁正,唔一定要西餐Louise吃嘅三黃雞先出名,這個香港獨有的雞才是最佳嘅拿手好戲,用香料醃過後嘅雞,風乾後再用茶煙燻,再用慢火煮過,那個雞樣子皮脆肉嫩,油香強雞皮超脆如薯片一樣,坐上客嘅呢A小姐話一定唔可以錯過枱面附上嘅蒜香甜汁,平常我吃雞也不會點汁,但既然咁講點一點,更加與別不同,聽靚女講野果然冇錯。

另外一個家鄉味就係上海梅乾菜炆肉排,這個絕對係家常小菜,可能你會覺得冇乜特別,但吃下去絕對窩心。

最後當然要來個菜,當晚選的濃雞汁蘿蔔,相對來說最簡單和樸素, 以質素來講,不過不失,用來間場最好。

另外脆煎灌湯小籠包同大上海牛肉餅可謂各有千秋同樣美味,不過個人覺得小籠包好得多,以鐵板奉上,其香脆嘅包底和強勁嘅餡料,直逼我最愛嘅麥記,當然呢度個版本係高尚得多,只要你想想就好似麥記嘅質素,但係地方包裝唔同晒,成件事係唔係好值得一個一星嘅米芝蓮?

最唔令人期待嘅應該係招牌十景楊州炒飯,但個人來說,越食越喜歡,每粒米都炒得勁細緻,十景完全唔講得笑,有雞蛋,鹹肉,豬肉,叉燒,雞肉,冬菇,蔥花,菜粒,河蝦仁和海參,基本上咁多種材料加上強勁嘅功力和火候炒出來,同平時你喺茶餐廳食到個炒飯當然係截然不同,因此,有時不可以名字或食物種類,就斷定個菜唔吸引。

甜品又係氣勢如虹,三個選擇有流沙奶黃千層酥,淮揚芝麻球和杞子荔枝桂花糕,吃的時候當然由淺入深,但當然要我選擇,芝麻球和流沙奶黃千層酥一定係超水準嘅作品,相對比桂花糕都優勝得多。

成晚食咗咁多個菜式,驚喜可以話係一浪接一浪,最重要係地點方便,而且以前食淮揚菜通常都會係香港區嘅選擇,但九龍區嘅朋友現在多左個選擇,衝出元朗嘅家應該更令你窩心吧。

家上海
大角咀海泓道1號奧海城三期地下G19-21號舖