2017-01-24 2779 瀏覽
最近,太古城開咗好多新餐廳,見到間日本丼飯店,門口有玻璃 kitchen ,而且海產每日由北海道直送,好似好吸引喎!先嚟前菜,呑拿魚腩黃蘿蔔漬,味道有少少淡。醬油漬吞拿魚伴牛油果,魚生配牛油果,味道出奇地夾,可能因為我好喜歡牛油果啦。白身魚薄切,配上三文魚子,好新鮮,好鮮甜。再嚟個大蝦天婦羅,香脆,唔油。特上火炙魚生丼,可以一次過食四、五款魚生,啱晒貪心想試多幾款嘅人,味道唔錯,火炙魚生都好滑。最愛的蒲燒鰻魚及汁煮海鰻丼,除咗又鮮又滑嘅海鰻,鰻魚汁撈飯都好好味。👍🏻👍🏻赤身呑拿魚伴火炙呑拿魚腩,不虧由北海道直送,勁鮮甜,其實配菜嘅魚仔都好好味。呑拿魚腩丼,雖然有少少貴,不過都喺值得,魚腩油脂分佈極佳,入口即溶。👍🏻👍🏻👍🏻值得一提,每當有人點三文魚子丼,廚師會搖玲,然後大喊 Oisa ,將三文魚子舖滿滿一碗壽司飯,氣氛非常熱鬧,即刻成為全店嘅焦點😊。下次我都要試試。😋

2017-01-24