2021-01-18 996 瀏覽
上一次去過大圍發哥粥底海鮮火鍋食過,啲海鮮超正。發現原來係觀塘開左新店,立即帶老公去再食一次。今次要挑戰既當然係最吸引既龍蝦餐啦!點解甘吸引?繼續睇落去就知!係火鍋料未上枱之前,先送上一盅熱辣辣燉湯,足料,係大冬天飲完一碗成個人暖笠笠。仲有二款小食,分別係拍青瓜同花生。蒜蓉泰醬焗青口,每人二隻,少少辣好惹味,仲有真係新鮮焗起的,唔小心摸到個碟邊燙手到不得了。仲可以揀想要新鮮鮑魚定冰鎮鮑魚,我地揀冰鎮鮑魚,簡直不得了,爽口得黎肉質卻好軟腍。食左甘多前菜終於到火鍋啦!先黎大大個海鮮拼盤。海鮮拼盤有龍蝦外,蟶子皇,貴妃蚌,多寶魚,黃金蜆,海蝦,元貝。龍蝦🦞超大隻又多膏,其他海鮮都好新鮮,食起超鮮甜,其中老公大讚蟶子皇超巨型,肉厚咬落,冇沙要讚下,我就中意元貝,個殼成個手掌甘大,入面粒元貝都超大隻,碌左一陣都唔老。除咗海鮮之外,仲有一份安格斯牛肩肉,好嫩滑又好有牛味。另外還可自選八款火鍋配料,我地揀左自家製蝦滑,墨魚滑, 韭菜餃,黑豚肉,滑牛肉,鮮滑雞,魷魚鬚,脆鯇骨腩片。個人比較推介自家製蝦滑,墨魚滑同韭菜餃,都好食。當然最後重頭戲就係吸收晒海鮮同埋唔同火鍋配料精華嘅粥底,味道好鮮甜,而且粥

食左甘多前菜終於到火鍋啦!先黎大大個海鮮拼盤。

當然最後重頭戲就係吸收晒海鮮同埋唔同火鍋配料精華嘅粥底,味道好鮮甜,而且粥已經煲至非常綿滑,真係要記得留肚食呢個粥底!
店家仲好貼心準備了粟米同芋頭,可以按個人喜好加入,店員話可以引出更多鮮味嫁!

火鍋點可以唔飲野,呢度飲品款式唔算多,但都尚可,
個人推介自家製竹蔗水,一大壺入面又係睇到好足料,有一大條竹蔗同一堆茅根!