2014-08-19 2299 瀏覽
又輪到慶祝八月之星嘅飯聚,主人家想食日本菜,有得一大班人食而又唔想食放題,今助係一個唔錯嘅選擇。雖然價錢唔平,但因為一個套餐嘅份量好多,基本上叫四、五個set已夠七、八個人食。(利申:幾乎全女班)辣豬肉鍋同味噌蠔鍋都唔錯。豬肉鍋只係微辣,大家都食得到;味噌蠔鍋嘅蠔係有啲腥,熟咗都腥。但個湯嘅味真係教得幾好,響呢個moment嚟講(睇落去就知)而且個鍋又有好多豆腐,好有豆香味;又有金菇、鮮冬菇同椰菜,感覺好健康。等大家食咁啲料後,就落烏冬去滾熱嚟食。因為烏冬本身係熟,所以基本滾到佢熱番就食得。烏冬唔係幼身嘅讚歧烏冬,而係公主我最愛,比較粗身彈牙,有咬口又煙韌嘅烏冬,I like it 到大家食埋烏冬,個湯又滾到得番一半嘅時候,就可以落埋個飯,煮到佢有risotto feel就可以熄火。就係因為咁,個味噌蠔鍋飯就變到好咸。其實公主我覺得真係比較咸,但其他人就覺得直頭係咸到食唔到。好彩係因為大家share,一人一啖就KO咗。反而辣豬肉鍋煮完嘅risotto都幾好味,唔會因為湯滾到濃縮而變得超辣。海鮮牛肉湯烏冬真係好正,牛肉唔會肥籐籐淨係得肥膏。湯底亦好清,係好有日本風嘅偏甜,但已經係就住香

牛肉海鮮烏冬鍋
海鮮牛肉湯烏冬真係好正,牛肉唔會肥籐籐淨係得肥膏。湯底亦好清,係好有日本風嘅偏甜,但已經係就住香港人口味嘅微甜。公主我爭唔到天婦羅,淨係食到浸湯果隻天婦羅蝦。佢嘅天婦羅蝦又係果啲裝假狗充大頭鬼嘅重皮天婦羅,隻蝦其實係幼到女仔尾指咁上下粗咋
但好在隻夠彈牙感覺新鮮,而且公主我幾鍾意浸到冧晒,索晒湯嘅皮加蝦肉食,夾埋真係好啱feel~

另外刺身亦好新鮮,三文魚切得都算厚但好細件,帶子都係得兩件。不過咁睇,人地係一個餐預你一人份量,所以其實份量真係好多㗎喇!

而且今助唔似新城市其他食肆咁有時間限制,所以食飽飽後,大家都可以吹一輪水先走,最啱一大班friend嚟食。所以今餐真係胃、口都大滿足!

p.s. 唯一唔好嘅係可能我地個位比較入,成日要叫啲侍應先會過嚟斟茶
2014-08-16
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日