星期日同朋友突登入馬灣chill下,雖然之前都有去過馬灣,但之前都只係徘徊係廣場/東灣個邊打卡,今次同朋友決定入遠啲,係葵芳搭NR332巴士到田寮新村附近行下,入到民居附近就見到呢間好靚既餐廳!🤩 餐廳出面有好多花花草草,仲要係食好特別既土耳其菜,於是就同朋友入左去了,chill就係要咩都唔諗!🙂‍↔️ 好彩我地都真係冇揀錯!🥳餐廳裏面既佈置、傢俱同餐具都好有土耳其色彩!餐廳店員都好nice同健談,問佢的話,佢會同我地講解好多土耳其人既飲食文化!另外有洗手間係入面,好方便~ 餐廳有得揀吧檯同座檯,仲有籃俾我地擺袋,好體貼!👏🏻講野食之前,仲想介紹佢個自助吧corner,左邊既係土耳其茶 (味道有D似花茶幾香),可以自己斟,想試下土耳其風味可以係上面加糖,店員話土耳其人習慣飲甜茶,而太苦都可以加水土耳其烤雞飯1/2 Mersin Chicken Rice (Half Portion) ($178) 🫰原來1/2隻雞都咁大隻,每舊雞肉都好大舊,肉質鮮嫩、多汁、亦都烤得好香,真係色香味俱全!佢有個土耳其醬味道都好特別,有陣紅酒味又酸酸甜甜,但撈飯同雞肉都好match,減低左烤雞帶黎既油膩感。因

原來1/2隻雞都咁大隻,每舊雞肉都好大舊,肉質鮮嫩、多汁、亦都烤得好香,真係色香味俱全!佢有個土耳其醬味道都好特別,有陣紅酒味又酸酸甜甜,但撈飯同雞肉都好match,減低左烤雞帶黎既油膩感。因為好食,覺得再多啲飯就更加正🤩 店家話啲醬真係從土耳其運過黎,同埋係佢試過味道覺得好match先選用,可見佢地製作都好用心,配合港人口味!另外,沙律菜都好新鮮好爽 👏🏻👩‍🍳

土耳其全日早餐 Turkish all day Breakfast ($158)

呢個早餐雖然同我認知早既all day breakfast好唔同,但我覺得佢豐富同埋好靚!🫰 店家話土耳其人好注重家庭元素,齊整既感覺,所以會準備好多野一齊食,包括左唔同既醬、炒蛋同埋包,好有特色 (sry,店家講左仲多既野,但我記唔到,有興趣去問佢🤣)。 特別想推介佢既醬!!!🤤🤤 4種醬都好好食!特別係紅蘿蔔醬,個醬都係坐飛機黎,再加紅蘿蔔同大蒜既感覺,出奇地match!仲有鷹嘴豆醬同埋玫瑰蜂蜜醬 (?),又香又帶有啲甜味,出色 !應該要叫多個薄餅用埋D醬 哈哈!😍😍

廚師推介:拉絲小麥餅拼盤 ($168)

又係第一次見既食物,又係好精緻,好欣賞廚師🙈 小麥餅上面既土耳其糖 (?)、雪糕等係偏甜,但係夾埋小麥餅既鹹一齊食就中和返。小麥餅外層鬆脆,入面因為有芝士所以有拉絲效果,同埋感覺煙煙韌韌幾特別 👏🏻👏🏻 多人一齊share可以一試😆😆

百香果黃皮青檸特飲 (凍) ($58)

好新鮮!黃皮味好香濃,夏天飲,酸酸甜甜,解膩又透心涼 🤤

煮土耳其咖啡體驗 (主食+$80)
話明要chill,我地仲試左煮土耳其咖啡,第一次玩呢個沙爐哈哈!仲知道豆油既重要性。要飲土耳其咖啡都要時間等同埋有學問,為左清潔口腔,首先要飲水清走所有味道,先好飲一啖咖啡,再食一啖甜既土耳其糖,呢3個steps不斷循環先得🙊👍🏻

最後,餐廳仲有土耳其衫同埋手飾俾客人打卡/體驗用,有咁多野做,真係冇兩個鐘都唔走得,真心chill!䁽下眼仲見到有狗仔營養餐menu。同場加映店長沙沙跳上張枱搵野食既好身手🤩🤩

結論
🫰整家店的氣氛都好好,所有野都好精緻,女仔黎到一定覺得心心眼
🫰味道好出色!
🫰貓店長巡舖加分
⚡️價錢的確唔算平,但間唔中食一次特色野好可以👍🏻👍🏻🤤

好味度:9.5/10
回頭度:9/10 (會儲一排錢encore再過黎食!)
  • 土耳其全日早餐
  • 土耳其烤雞飯