2022-11-23
最近朋友話我知板神鉄板燒出咗午市新優惠 就約埋一齊去銅鑼灣旗艦店試吓👭🏻去到就知朋友無介紹錯 原來而家做緊大感謝祭 鐵板燒套餐最平只需要$398 已經有齊刺身/海鮮/燒肉😍勁抵食 唔好以為平咗就會將貨就價 食物同服務質素依然保持一貫咁好$398套餐可以揀日本產豚肉/美國牛肉 亦都可以升級揀澳洲和牛($498)或者A5和牛($598) 當日被安排坐喺近窗邊嘅鐵板燒位 主廚係嚟自日本嘅Mr Nonaka🇯🇵十分感謝佢令全餐 無論視覺/嗅覺/味覺同感覺都好滿足 ▪️前菜◦沙律慢煮雞胸肉配堅果醬沙律絕對係個好開始🥰沙律菜新鮮 雞胸肉好嫩滑 份量亦多 堅果醬好好味亦好濃郁▫️刺身三款踏入秋天 唔少得時令嘅秋刀魚 肥美鮮嫩🐟吞拿魚油脂甘香 鮮味濃郁 中拖羅拍爛手掌 肉質嫩而不散 入口半溶化😍▪️南非鮑魚望住師傳將鮮活飽魚慢慢烹調 一邊睇一邊流口水🤤處理得十分好 即使係邊位都燒到好軟稔 師傅話可以點帶酸甜嘅醬汁 不過我覺得唔使醬汁已經好好味▫️大海老堅大隻嘅蝦 燒完後依然分量十足🦐我好鍾意食新鮮蝦 肉質好爽口 帶有燒烤嘅香味 鮮味亦都保留到▪️自選料理可以喺帆立貝/白鱈魚/法國鵝肝中 三選一 我哋分別揀咗帆立
▪️前菜◦沙律
▫️刺身三款
▪️南非鮑魚
▫️大海老
▪️自選料理
可以喺帆立貝/白鱈魚/法國鵝肝中 三選一 我哋分別揀咗帆立貝同法國鵝肝🦆帆立貝相信係屬於剌身級別 質地厚實 彈牙鮮甜 而鵝肝就好可愛 做成一個小漢堡🍔包有烘過所以好軟熟 鵝肝勁香口又唔會太油膩 我哋都好滿意
▫️美國牛◦澳洲和牛
美國牛揀薄燒 澳洲和牛揀厚燒 試到晒兩種唔同嘅滋味😋薄燒牛中間包住蔥蒜一齊燒 燒好後賣相好靚 層次分明 肉汁充足🐂厚燒牛味更突出 入口亦有溶化嘅感覺 食完牛之後就會燒埋野菜 專業嘅鐵板燒師傅果然係有要求 簡單嘅野菜擺盤都十分精緻
▪️炒飯
炒飯入面除咗基本嘅蔥/蒜/蛋/香菜之外 仲加咗大量白飯魚 令成個飯充滿鮮味 炒到粒粒分明🍚同師傳傾開計 佢話其實炒飯要炒得好真係唔容易 所以客人滿意 佢都會感到好滿足❤️
食完個飯其實已經好飽 最後仲有麵豉湯/漬物 我就揀咗咖啡 朋友就揀咗甜品紅豆奶凍🍮師傅真係勁好 燒多咗份蜜糖多士比我哋 勁好食 多士脆卜卜 甜度啱啱好 食完一陣已經好掛住🥹
大家如果最近有打算食鐵板燒 或者想有一個唔算貴但又好嘅鐵板燒體驗 趁住大感謝祭去板神 一定唔會令你失望❣️