2010-02-27
今日同班朋友食團拜飯,朋友預先更改原先menu,試咗其他人推介嘅龍蝦鍋﹑古法生炒骨同豉油大蝦。雖然我地點嘅係12人餐,但碟碟餸都好大碟,食到中段,好多人已經叫飽!是日菜單如下﹕日式乾燒豉油皇大海蝦: d海蝦真係好大隻,同埋好入味,正!新彊火焰羊架l:上枱時個火真係好有氣勢,哈哈!個羊架一d羶味都無,味道仲好惹味!不過有幾舊就比較肥!中式生炒骨: 用新鮮菠蘿炒,不過排骨無乜特別!崧子好事鴿鬆發財包手: 個皮係用嚟包片皮鴨嘅皮,不過好乾,個鴿鬆就一般野生龍蝦鍋: 真係超大鍋,食極都食唔完,個湯底有蜆﹑帶子同東風螺,所以好甜,不過d龍蝦煲完湯食落有d「鞋」。芝士百花釀蟹蓋燴元貝(伊麵底): 不過不失,不過d伊麵好長,同埋黐埋一堆,夾時有d困難。醬爆松茸野雜菌扒碧綠: 一般清蒸大金鈾: 條魚蒸得幾滑香江黃金裹蒸粽:睇佢個賣相,真係一d都睇唔出係裹蒸粽。煎成一塊嘅裹蒸粽,創意一流,不過味道就無乜特別。上湯過橋絲網鮮蝦卷: 食時要先放落碗上湯度拖一拖,但係都係無乜特別!百合紅豆蓮子大團圓: 呢個糖水我無食,因為見到佢個顏色,就知佢溝咗好多水槳!不過d朋友話粒芝麻湯丸幾好食,所以個個剩係食湯丸。生果
是日菜單如下﹕
日式乾燒豉油皇大海蝦: d海蝦真係好大隻,同埋好入味,正!
中式生炒骨: 用新鮮菠蘿炒,不過排骨無乜特別!
醬爆松茸野雜菌扒碧綠: 一般
清蒸大金鈾: 條魚蒸得幾滑
生果拼盤
當晚仲有幾枱人喺度慶祝生日,d staff 捧個蛋糕出場時,全場熄晒燈,搞到連我地呢d坐隔離枱嘅路人甲都一齊起哄,好有氣氛。