日本大阪旅行嘅點點滴滴一直在於腦海中揮之不去,一直默默回憶著...由當時起,我就喜愛上「達摩」這個身體圓圓的玩偶。「達摩」是日本多年來既傳統,還記得在日本寺廟見到的達摩不倒翁當時什麼不知情的情況下去查了一查,先知是為祖先達摩大師致以最高的尊重而製成的,它身體圓圓很像不倒翁的樣子,雖然說不上可愛,但總有一種特吃的吸引力!更重要的是它可以令你有心想事成的力量。很神吧!知說香港有「達摩」的蹤影啦,就係大埔新開了一段時間的拉麵店【麵屋 元祖達摩】,當然都是以日本不倒翁達摩為主題!入到門口果然到處都見到呢隻無手無腳的達摩公仔,大既小既甚至連超大既都有,愈望愈順眼,全店都有達摩的擺設。店內大約可以容納30人左右,有2、4人枱,亦可選吧枱。安排好位置後職員俾個籃我放下隨身物品!今次到訪呢間拉麵店除左主題吸引我之外...最主要既當然係拉麵啦,​【麵屋 元祖達摩】好像現時供應10款拉麵左右,餐牌裡面有很多款不同地方風格,不同口味的拉麵,呢到既湯底有幾款都幾特別的,就例如咖哩,喇沙,牛乳等等...亦可以自行選擇麵底、叉燒、配料餐牌裡面是由昂貴到便宜順序排列出來,看上去最便宜的是「味噌拉麵」五十八元。當然兩
由當時起,我就喜愛上「達摩」這個身體圓圓的玩偶。

店內大約可以容納30人左右,有2、4人枱,亦可選吧枱。
安排好位置後職員俾個籃我放下隨身物品!

今次到訪呢間拉麵店除左主題吸引我之外...
亦可以自行選擇麵底、叉燒、配料
當然兩個人就試不到所有湯底,經過精挑細選後,最後揀左兩款!

北海道3.6牛乳拉麵  $83
成個湯白雪雪咁,相信用左超足料既牛乳去熬製而成,味道濃而帶小小甜味...
再加頂層配料有黑松露、蟹籽、荀、紫菜、香蔥,令到香味就更上一層次。不過稍為有點略掩蓋牛乳味。
北海道3.6牛乳拉麵

當然唔喜歡松露既人就未必讚同吧!

麵底選了粗曲麵,同普遍既拉麵唔同,粗曲麵呈卷曲狀,近似公仔麵,但粗得多,而且口感係輕有咬口!
北海道3.6牛乳拉麵

【麵屋 元祖達摩】可以給你三款拉麵叉燒選擇包括「豚腩叉燒」、「豚肩叉燒」跟「豚角煮」。
呢碗我選了「豚腩叉燒」(薄切),肉質較軟腍,比較上會肥小小,一圈肥肉包住中間既瘦肉,肥瘦分明。
北海道3.6牛乳拉麵

另外一碗就被牆上的餐牌吸引了所以就係點了.....

炙燒芝士龍蝦拉麵  $138
呢個可以算係今日既主角,炙燒原隻北海道小龍蝦開邊,加上芝士再用火鎗燒香,整隻龍蝦放係拉麵上,賣相夠晒覇氣,淨係影相都抵晒啦,感覺上價錢超值!

炙燒芝士龍蝦拉麵

龍蝦湯底非常濃,鮮甜味十足但鹹了小小,主角龍蝦肉感豐滿彈牙同芝士簡直係絕配。
一入口已經嚐到濃濃的芝士味,緊隨散發香濃的龍蝦味!

炙燒芝士龍蝦拉麵

呢碗選了「豚肩叉燒」(薄切),都是有3片,肉質相對結實較豚腩大片。

再多次就是麵條的麵質其實相當重要的
【麵屋 元祖達摩】分別有「幼麵」跟「粗曲麵」兩款款式,我兩碗都點了「粗曲麵」,因為感覺上「粗曲麵」會吸湯效果較佳而且更有口感!
而呢碗入面的溏心蛋,酒味偏重,半熟的美味口感,令人難以忘懷!

兩碗都比我想像中好吃!
炙燒芝士龍蝦拉麵

【麵屋 元祖達摩】小食跟飲品都算多選擇,我選了一款
沖繩墨汁餃子

平常在拉麵店吃到的是普通餃子,但這裡的墨汁餃子入面菜和豬肉加上墨汁混合後!
餃子的墨汁味好香濃,咬落去加埋啖啖墨汁而因為皮薄的關係口感會更加脆口,口感好好!

沾上餃子汁就有一點微微辣,另一種層次,兩款也好吃!
沖繩墨汁餃子

而飲品選擇更多元化,想了很久,因為有幾款都是心頭號...
見到枱面一瓶瓶嘅梳打真係心大心細

「達摩梳打」就一定的啦,另一款最後都選了
「招財貓梳打」
「達摩梳打」的檸檬味道會比較甜而「招財貓梳打」的蜜糖味就好像有點格格不入,跟我期望的有點不相若,但個樽真的是太可愛了!
好像另外有飲品放題:$38無限任飲多款啤酒汽水等等 但招牌梳打飲品除外。
「達摩梳打」&「招財貓梳打」

離開時向拉麵師傅問了一問豚骨湯是用多少時間烹調?完來是堅持每天熬8小時!
言談中感覺到他那份低調性格,默默煮好拉麵的心態,真的要給他一個讚。
我相信香港人也能煮得出日本風味的拉麵。
畢竟我也是個「達摩」的粉絲...會繼續支持!
題外話/補充資料: ***去到時可以問多一問無限追加的優惠 因為好像是星期一至五才供應的!!!!!! 每人加$20就可無限追加拉麵任何配料,叉燒、溏心蛋等等
沖繩墨汁餃子
「達摩梳打」&「招財貓梳打」