2019-01-03 1030 瀏覽
聖誕放假大埔掃街之旅第二站,群記清湯腩。其實本來沒想過“一定”要吃的,畢竟剛吃完Pizza,但實在是太多人排隊啦,基於“人排我又排”的原則,我地都唔執輸地排埋一份,實行試下係咪真係值得咁多人排,反正咁都算係掃街的樂趣啦。坐低之後發現每人有最低消費43蚊,即係基本一個人要吃一個麺啦,然後又發現呢度可以“牛腩如要肥、瘦、腍、唔太腍,請盡早揚聲,爽腩除外”,wow,都幾details噢。清湯牛面珠米粉,點呢樣完全係出於好奇,咁大個人都未吃過牛面珠,除非吃咗我唔知,點都要試一試。牛面珠超級軟腍,入口即化咁滯,而且牛味超濃,。湯底一開始飲的時候其實沒太大味道,但配住肉同粉一起吃,會越吃越滋味。清湯爽牛腩河粉,點呢樣就係出於佢位於餐單第一順位,而通常擺第一位的都會係招牌菜,加上左右附近的食客們個個都係點呢樣,唔點唔得。食落味道也不錯,不過可能吃咗牛面珠太太軟熟,反而襯得個爽腩有點柴,個人覺得還好。從我12點幾第一次經過舖頭門口已經見到門口條隊,到我地吃完第一餐再來吃第二餐,到快4點吃完第二餐離開,門口條龍一直都在,生意之好可見一斑。
聖誕放假大埔掃街之旅第二站,群記清湯腩。

2018-12-26