2014-01-14 1003 瀏覽
其實我個人對拉麵來既評價是50/50.....半好半壞,歸根最大重點-----質素極度不穩定!!本人食過3次,最後發現食拉麵來係要夾時間同撞手神的XD先講半壞既幾個部份:第一,明星效應太多,金剛,小儀,修哥,麥包,伊健,同埋林澄光都食過, 有好多資料被跨大化,雖未致失實第二,花臣太多,即使為宣傳,每季每月做的期間限定太多,但因為賣既份量少,而且下下計住用料,變成就是師傅根本未能將新款式既麵煮好就賣,變成左質素參差不全,更甚是會影響一般味道既拉麵,我食過有一次D麵成半糊狀,FAIL第三,時間問題,可能人手不足或準備時間不夠,拉麵來最大弊病是人多手腳亂,通常閒既時間,拉麵出色度遠高於繁忙時間再來,講半好既部份:第一,裝修: 香港能有昭和風,擺哂日本昭和時間舊玩具海報既得兩個地方,一度係尖咀八王子居酒屋,另一度就是拉麵來!!呢個裝修絕對是賣點,而且前排佢同八王子仲CROSSOVER左一個限定拉麵第二,大師傅常有駐場時間,因為拉麵來都源於日本個邊總店,大廚小林師傅或山崎師傅久不久就從日本帶新鮮食材來,因此就算質素曾經下降,也很快回到正軌第三,味道同份量,如果對比起CWB,或者佢未係最理想,不過
先講半壞既幾個部份:
再來,講半好既部份:
第三,味道同份量,如果對比起CWB,或者佢未係最理想,不過大坑同區,論份量同價錢,佢性價比達磨好,論味道,佢比龍也優勢太多(龍也是垃圾),因此佢係大坑有一定份量
魂之一杯!!!!
每日限定30碗,早更2場15碗,晚間2場15碗,多數都會賣哂,因此要試必須在佢兩場最早時間去排隊!!與一般5屬性湯底不同,魂之一杯是佢的招牌菜,湯底滾足一晚多共18小時先會賣出,而呢樣野也成為限定既主因,但是經驗就告訴我不能叫"濃"湯底,只可以叫普通......

因為如果叫"濃"湯底,湯底會杰到好快凝固一塊薄膠狀,味道過濃過於霸道奪去左所有其他配料同拉麵既味道!!!即使我叫普通湯底,也等同CWB"魂"既特濃湯底質素!!也就是如果試過魂之一杯,其他5屬性湯底只會覺得淡到不行!

拉麵質素上我試過好彈牙,但也試過曾經半糊狀....手神問題!!而叉燒有待改進....雖然3大塊,但肉質偏鞋,即使個日有新鮮食材,叉燒仍然是比較老同鞋口.......至於流心蛋就一時時,有時熱既糖心也醃得有味道,有時卻凍冰冰且只可以話係半熟蛋質素仲有D苦,看來仍是撞手神
荀係魂之一杯沒的,需要另外叫,合格,不過要一浸即食,不然一耐就失去咬口度...
當日另外叫左火藥玉(就是日式辣肉醬球),配以特製味菜又辣又惹味,拉麵來最可取而最有質素我覺得就是呢兩樣了!!!

個人覺得,拉麵來如果能專注幾個味道去提高質素穩定度的話,絕不遜色於豚王以及魂.....有關豚王及魂,以後POST再說!

2013-06-20