2017-02-27 157 瀏覽
好耐無帶媽媽食好野,上星期就同媽媽去九重鮮食海鮮,未開始食媽媽已經表示非常期待,去到餐廳店員推介了期間限定松葉蟹,一於同家姐豪一豪佢同媽媽食餐好既,蒸之前店員會先比我望下隻蟹,我地見到成隻蟹仲係四腳爬爬,大家都非常興奮。等食中途梗係啤啤佢先,hite beer原來出左芒果味,我都係第一次見,一於要試下,好香芒果味,少少酸酸甜甜,好開胃。媽媽唔飲酒,就叫左枝玫瑰醋比佢,估唔到咁好味,酸酸地非常開胃。等左幾個字終於食得,韓牛夾泡菜一齊蒸,味道多層次,牛肉鮮嫩,一啖一口,大滿足。之後第二層食海鮮,螺、蜆全部好厚肉,好鮮甜,蝦好大隻食落口好爽口。之後食青口又係好大隻,好肥美好鮮甜。但我地三個女人始終鐘意隔離的花膠魚板串,重重的骨膠原,正啊。我們的主角上場啦。蟹腳一剪開超肥美,大大啖成條蟹腳食,啖啖肉簡直大滿足。最正係松葉蟹原來勁多羔,勁甜勁甜呢另一層依然是我們的蟹,原來好大隻,食蟹都食飽,中間有個福袋內裡全是蟹羔,食完蟹食返d日本粟米同南瓜,用佢地清新甜味來清一清口腔。食蔬菜都配埋蟹羔來一齊食,如此幸福的配合呢。最後雪濃湯底加飯,變成粥,配埋大蜆,同埋頭先我地食海鮮的精華,味道真係好鮮甜,但實
食蔬菜都配埋蟹羔來一齊食,如此幸福的配合呢。
最後雪濃湯底加飯,變成粥,配埋大蜆,同埋頭先我地食海鮮的精華,味道真係好鮮甜,但實在太飽,三個女人半碗都食唔落。呢個時候媽媽問店員有無得打包,我仲心唸點可能將粥底打包,但店員竟然無偷笑仲話可以,唔好浪費仲好,之後比左2個大碗我地將d粥底拎走,哈,估唔到明天lunch可以繼續食到,實在太開心啦