2019-05-25 2463 瀏覽
今晚與家人去左八寸料亭慶祝生日🎂為於大坑嘅入面小巷🙈非常隱蔽坐低無耐送上「麥豆味噌料理」麥豆粉粉地,咸咸地嘅感覺🥒配上青瓜一齊食又幾青新食完前菜小食📖急不及待開始點菜慢慢品嚐「刺身拼盤」總共有7款,擺放得非常精美,胃口大開😍飛魚已用薑加聰撈左,就咁食已勁好好味另外6款有深海池魚、拖羅、元貝、烏賊、薄切牛鰍、牡丹蝦配蝦膏😎「火灸平目魚邊」呢個係小好一向最愛之一❤️已燒過平目魚邊,入口即溶嘅感覺,咬都唔洗咬,正!「海老蓮根片」做法係天婦羅🍤蓮藕片用左赤醋腌過,變得紅色,食落有少少酸,但岩岩好,中間夾住左海老🍤「安康魚肝豆腐」安康魚肝蒸熟左,磨碎左,再加入豆漿整成豆腐,完全係手工製作,有心思🥰「壽司拼盤」必定要介紹富山灣白蝦花作,富山灣白蝦係香港真係無食過!呢件壽司係用左幾十隻白蝦砌成一朵花,晶瑩剔透,食落比一般嘅蝦鮮甜美味得多!其他壽司分別有甘蝦手鞠壽司,金目鯛,真鯖,鰤魚,赤身,鮪腦天到最後唔少得嘅甜品🍮「奶奶朱炸蛋」🍫中意朱古力嘅真係唔可以錯過!😚未上枱,朱古力已經香氣撲鼻,外層係泡芙與麵包之間嘅質感,表面沾滿左大糧黑糖,內層先係重點!係朱古力流心!係流心呀!🤩
今晚與家人去左八寸料亭慶祝生日🎂
為於大坑嘅入面小巷🙈非常隱蔽
坐低無耐送上「麥豆味噌料理」
麥豆粉粉地,咸咸地嘅感覺🥒配上青瓜一齊食又幾青新

食完前菜小食📖急不及待開始點菜慢慢品嚐
刺身拼盤」
總共有7款,擺放得非常精美,胃口大開😍
飛魚已用薑加聰撈左,就咁食已勁好好味

「火灸平目魚邊」呢個係小好一向最愛之一❤️
已燒過平目魚邊,入口即溶嘅感覺,咬都唔洗咬,正!

「海老蓮根片」
做法係天婦羅🍤

「安康魚肝豆腐」

壽司拼盤」

到最後唔少得嘅甜品🍮