2011-10-26 2242 瀏覽
早前見到雜誌報導,知道大圍有位高人---梁虹光師傅,廿幾年來,獨沽一味,百寶雞,用其獨家刀法,去尖骨、起肥膏,務求大人食得健康,小朋友食得開心,淨係呢一份精神同心意,足以叫我專程去一試。百寶雞位於大圍積信街41號,唔難搵,舖面唔大,但貼滿報紙、雜誌嘅宣傳和報導,仲有前港督彭定康試食及與大班鄭經翰嘅合照,非常威水。今日係有備以來,所以一早已經打電話來預訂,因為梁師傅堅持即叫即斬,斬雞壹隻需時最快都要十二分鐘,如果有客人等候,隨時要敖上個多小時,所以梁師傅早已張貼聲明,提醒食客最好提前兩小時預訂,非常巴閉。我今日比預訂時間早咗到,眼見舖頭門已開,但空冇一人,便站在門外大叫一聲,因為舖頭嘅門口係有一趟半腰掩門攔著,所以我冇硬闖;有一把雄厚嘅聲音係舖頭後面嘅工場傳出來:「係咪訂咗雞?」「係。」跟著,就見到一個身穿白色工衣,紅色短褲嘅中年男子,由工場走出來,雖然真人比相中人老,亦比較瘦,但我肯定這名中年男子,就係梁虹光師傅,佢二話不說,隨手拿起工作枱上嘅廚師帽,往頭頂一笠,便走到砧板面前,一手拿起刀子,另一手拿起百寶雞,埋首開工,非常酷。根據報導,梁師傅只用120天大嘅農場活雞,每隻重約四斤,每
,淨係呢一份精神同心意,足以叫我專程去一試
1988年至今嘅舖位
,非常威水
店內掛有前港督彭定康試食及與大班鄭經翰嘅合照
,如果有客人等候,隨時要敖上個多小時
逢星期三休息

根據報導,梁師傅只用120天大嘅
農場活雞,每隻重約四斤,每天新鮮運到,洗淨劏好後,浸入秘製滷水汁前,仲要係頸位開嗰小孔,等d滷水汁可以徹底滲入雞嘅內部,確保更加入味
;至於嗰
滷水汁就更加巴閉,梁師傅棄用花椒、八角,改用海味、瑤柱、沙薑、香葉和小茴等香料熬製而成,香味獨特,絕非坊間一般滷水汁可以媲美,非常正
店內貼滿報章雜誌嘅訪問
期間,見梁師傅埋頭苦幹,手起刀落,可以話快、狠、準
,用其純熟嘅獨家刀法,將隻百寶雞煎皮拆骨
;見梁師傅先將雞皮起出,細心地切除皮下肥膏,再起骨,跟著就用刀面拍鬆d雞肉,再塗上秘製百寶汁,才放入外賣盒
;梁師傅之所以咁堅持佢嘅刀法,因為佢認為皮下肥膏係壞膽固醇,食咗無益,所以要切除
;至於起尖骨,係因為要方便老人家和小朋友食用,以防佢哋被尖骨骾襯,非常細心
梁師傅用其純熟嘅獨家刀法,將隻百寶雞煎皮拆骨
除咗百寶雞 ($200一隻) 外,仲有
BB乳鴿$30、
雞腳$25、
雞腎$30、
雞肝$30、
雞湯$5,如果唔想買全隻雞,仲可以買半隻$100,甚至飯盒都有,有
百寶雞飯$28及
BB乳鴿飯$35 (寫明係一隻乳鴿),要脾就加$5
,種類唔多,但非常詳細
除咗百寶雞外,仲有雞腳$25、雞腎$30、雞肝$30
等了又等,足足等咗廿幾分鐘,終於見到我嗰盒百寶雞啦
,仲有兩盒白飯,梁師傅強調係用金象香米煮,並非一般劣等米,只收$5一盒
;見雞湯亦都係$5一盅,叫咗三盅,不過梁師傅話要等多幾分鐘,例湯唔係一早煲定,即搯即有咩?唔明
,只見梁師傅係砧板後面,攪吓攪吓,咁我亦只好繼續耐心等待,非常耐

係呢個時候,適逢老闆娘---梁太剛啱返來
,見我係度等,好主動咁同我傾吓計,原來佢哋早於1985年已經係大圍賣百寶雞,不過當時並唔係呢個舖位,係同一條街前幾個舖位,比依家嘅舖位仲要細,所以冇廚房
,只有一個砧板、一個收銀柜咁大,當時,要去美林村嘅大牌檔,同人借廚房用
,每當d雞煮好後,就用架手推車,推返來舖頭賣,又辛苦,又麻煩
;及後,多咗d報紙、雜誌宣傳,亦多咗d口碑,生意自然做多咗
,所以係1988年,就買咗依家嘅舖位,終於擁有自己嘅工場兼舖面,一直做到依家,非常長情

閒話間,梁師傅亦有問我是否看到飲食男女嘅介紹而來
,我直認不諱,我亦表示非常欣賞梁師傅嘅敬業樂業精神,所以專程造訪
,梁師傅亦覺得報導詳盡,非常開心
,仲攞埋報導入面所提及嘅百年妙藥俾我睇
,佢話係爺爺留低俾佢,嗰樽入面係真空,所以d藥到依家仲保存得好好,係用來醫眼疾
;梁太仲話明日下午會有亞洲電視嚟訪問,似乎佢哋對於傳媒嘅訪問係樂此不疲,非常健談

湯亦都準備好了,梁太幫我打包好之後,梁師傅仲俾咗張錦囊我
,臨行前,仲同我講:「包你一世唔會肚痛。」
嗰張錦囊,其實係兩張A4紙,四面都寫滿字,係梁師傅嘅親筆字跡,大致嘅內容係話食咗d受污染或生冷食物而肚痛,最佳嘅治療方法,就係飲70oC熱滾水,因為有殺菌功能
,字裡行間,亦表明咗梁師傅對政府嘅無能與不滿
,我並非醫師,亦無花時間考究,未知確實與否,但聽落言之鑿鑿,頗有趣
,亦不得不佩服梁師傅嘅偉大無私嘅精神
;原來梁師傅嘅爺爺同爸爸都係中醫
,所以梁師傅對醫術都略懂一二
,閒來,梁師傅就會把佢所認識嘅或時下嘅話題、見解,手寫下來,再影印派俾街坊,希望造福人群,非常有抱負
打包好之後,梁師傅俾咗張錦囊我:「包你一世唔會肚痛。」
身負重任,要將梁師傅嘅精髓帶返公司與同事分享,所以我重踏油門,第一時間趕返公司開餐

湯,一人一盅,都頗大盅,其實一盅都足夠兩人用,賣相就一般,表面上有一層薄油,中間夾雜著幾點黑色,真的不吸引
;呷了一口,味道不濃,亦不鹹,頗清,唔膩,的確係雞湯,而且冇味精
,唔稱得上好好飲,但$5一碗真材實料嘅雞湯,比坊間嘅味精例湯,好飲百倍
冇味精嘅清雞湯,$5一碗,比坊間嘅味精例湯,好飲百倍
白飯,一般飯盒嘅份量,飯粒鮮明,唔會一嚿嚿,食了一啖,有淡淡嘅飯香,但我喜歡比較硬身,略嫌偏軟少少
,但我兩位秘書,則非常欣賞,覺得很軟熟
,亦好肯定係金象香米,因為佢哋屋企都係食金象米,哈哈
白飯,肯定係金象香米
至於主角
百寶雞,份量十足,一個飯盒,裝得滿滿,雞皮呈啡色,香味一般,唔濃烈
,正如雜誌所講,望落有d似豉油雞,不過顏色則比豉油雞略淺;二話不說,夾起一件雞脾肉,果然皮肉分離,沒有半點肥膏,一啖咬落去,十分嫩滑
,味道香,且鮮甜,滷水汁嘅味道亦冇一般豉油雞咁鹹
,可能由於梁師傅係每件雞都塗上百寶汁,所以夠香夠味;再試一件雞胸,當然冇雞脾咁滑,略嚡,但唔韌
;至於雞背,雖然肉唔多,但雞味最濃郁
;若嫌百寶汁味道唔夠,梁師傅亦隨雞附送一小盒百寶汁,可以蘸來吃,味道更加濃烈
百寶雞,雞皮呈啡色,十分嫩滑,雞味濃郁
百寶汁,味道更加濃烈
肥膏的確切除得十分乾淨,成盒雞,連一點肥膏都搵唔到
;但骨,則並非完全起哂,雞背、雞胸等位置,仲有骨落地
;雞皮起咗肥膏後,確實吸引,但見仲有少量雞毛
;我並非想係雞蛋裡挑骨頭,只係想將所見所聞,如實與大家分享

平心而論,百寶雞係好食,比起一般燒味舖嘅雞,已經好好多
,但未至於話非食不可,而且佢冇堂食,一定要外賣攞走
,但係斬料加餸呢家嘢,通常都係要方便,係屋企附近就最理想
,有幾多間,可以做到太子永合隆咁,d客係專程揸車嚟買外賣,就算有,百寶雞所處嘅位置,又唔方便客人泊車買走 (因為積信街路面狹窄,好容易阻塞交通)
,所以係經營上,係有一定嘅難度。

我哋三個人,就將一隻雞,兩盒飯,三盅湯,一掃而清,合並$225,每人平均$75,唔算平,但非常飽,整頓飯,味香,但唔鹹
,食完後,都唔覺口渴,難得
;$200一隻雞,可能好多人都會覺得貴,但係街市賣一隻活雞,都要佰幾蚊啦
,所以我覺得$200一隻新鮮雞並唔貴

大家只要睇真d梁師傅嘅心機同誠意,就會覺得百寶雞係值得保存落去
,要保存嘅,唔單止係食物本身,最重要嘅,係梁師傅嗰份心意,凡事都以客人為先,處處都為客人設想
;依家,個個都口口聲聲話保育,但係往往都要到瀕臨危險嘅邊緣,先去做番d嘢,可以的話,大家都應該盡早出一分力,支持一吓本地文化
註冊商標
2011-10-24
40 分鐘 (外賣自取)
除咗百寶雞外,仲有雞腳$25、雞腎$30、雞肝$30
逢星期三休息
店內貼滿報章雜誌嘅訪問
百寶雞,雞皮呈啡色,十分嫩滑,雞味濃郁
百寶汁,味道更加濃烈
打包好之後,梁師傅俾咗張錦囊我:「包你一世唔會肚痛。」
梁師傅用其純熟嘅獨家刀法,將隻百寶雞煎皮拆骨
1988年至今嘅舖位