2023-12-06 525 瀏覽
今日小篇去左大圍食小食,原因係突然好想食下街頭小食,呢度食物種類好多,掃街黎講已經好足夠。一次過叫晒想食既野返屋企慢慢食。⭐炸物煎釀三寶、臭豆腐,煎釀三寶好大件,仲有有蔬菜類的選擇,淨係件豆腐都好大塊,外皮炸到脆口,內裡居然好滑溜。冬菇釀魚肉幾特別又好食。小篇好喜愛臭豆腐,外皮酥脆卜卜,好食。⭐串燒類燒司華力腸、燒雞肉、燒魷魚、燒豬頸肉‼️串燒$30有2串,大件夾低食,即叫即燒,好惹味。最正係燒豬頸肉,咬落爽脆肉嫩,蕉香惹味可口。⭐飯類臘腸糯米飯冬天就會想食臘味糯米飯,我再加左一條臘腸,配料有齊臘腸、菜譜、蔥花和花生。糯米飯食落好有口感,連埋配料一齊食,好香口。⭐紫菜魚皮餃紫菜份量好多,係魚皮餃好食,暖胃必食之選。⭐魚肉碗仔翅魚肉碗仔翅有驚喜,除咗有傳統的碗仔翅配料外,入邊仲有好多竹笙,好有口感,調味香濃。⭐咖哩魚蛋、辣汁燒賣呢度的辣汁,係超辣,個人建議可以點小小試下味先,不過好食,點燒賣一流。

⭐炸物

⭐串燒類

燒司華力腸、燒雞肉、燒魷魚、燒豬頸肉‼️

⭐飯類
臘腸糯米飯

⭐紫菜魚皮餃

紫菜份量好多,係魚皮餃好食,暖胃必食之選。

⭐魚肉碗仔翅

⭐咖哩魚蛋、辣汁燒賣

• 燒賣
  • 煎釀三寶