2022-06-18
朋友一向嚐辣,又成日話元朗無乜食店食辣野, 是日同朋友黎試下呢間辣妹老七,都開張左一排一直無機會試。口水雞酸辣粉朋友點左口水雞酸辣紅薯粉,要小辣都好紅咁喎。湯底少酸重辣,辣得黎係香口嘅,湯底好味呢。薯粉份量很多,滑滑的吸飽湯都幾辣下。口水雞一碟滿哂,呢個價錢好抵食喎,份量有出面小菜咁大碟。雞件嫩滑肉多,完全無雪味,個口水汁都好正。黃金皮蛋涼麵自己要左皮蛋涼麵,都係要小辣望落唔係好紅,調味主要有辣汁同花椒油,又香又辣又麻,個人黎計好啱口味。麵條彈牙,黃金皮蛋有咬口,拌勻後都不算太辣,好味好味。酸辣血旺呢碟真係超級抵食,$48居然有一盤!豬紅好嫩,啱啱好唔會夾散,個味同朋友個酸辣湯差不多,不過個人覺得朋友碗粉辣啲。除左豬紅,個底仲有大豆芽菜,海帶條,雪耳,鹹菜等,啲配菜吸飽湯汁好惹味。老干媽炒大腸呢味又係超級正,大腸清潔做得好無異味,炸得十分香脆,仲有芹菜,紅青辣椒,香蔥等一齊爆香,乾辣又係另一層次。貢菜炒肉碎坊間少見的貢菜啊~朋友見到即刻叫左一碟,睇餐牌張相以為係唔辣嘅添,太天真了,果然係辣妹,每一度菜都係辣㗎,哈哈。入返正題,呢碟貢菜都好正,啲貢菜清脆爽口,好有口感嘛。肉沫半肥瘦帶鹹香
口水雞酸辣粉
黃金皮蛋涼麵
酸辣血旺
老干媽炒大腸
貢菜炒肉碎
坊間少見的貢菜啊~朋友見到即刻叫左一碟,睇餐牌張相以為係唔辣嘅添,太天真了,果然係辣妹,每一度菜都係辣㗎,哈哈。入返正題,呢碟貢菜都好正,啲貢菜清脆爽口,好有口感嘛。肉沫半肥瘦帶鹹香,香口好滋味!
最後食辣野唔少得飲凍野,同朋友叫左汽水,店內亦有啤酒可叫。
試左五樣野都勁好味,想食辣大力推薦辣妹!