2020-03-13
好多日都冇出街啦,估唔到今日係熱鬧嘅蘭桂坊都有一間如此優雅嘅餐廳,播放著歐美流行音樂先講環境,簡潔大方,而且我地6:30就黎到,所以都唔算太多人。而且正直肺炎當盛,餐廳都好貼心為食客提供酒精搓手液(但稍為有啲癡粒粒)一打開見到餐牌,都唔平,但黎到steak house 冇理由唔食扒,所以唔食牛嘅我都叫左個Lamb 食。不過要睇一間西餐廳嘅質素除左食物,服務外,一啲細節位都可以留意下架。我幾欣賞佢我地一坐低就比杯welcome drink 我地。雖然杯welcome drink 係免費嘅,但佢嘅質素都唔差,係一杯荔枝味嘅cocktail.而且,杯身沾上沙糖,入口酒味唔算濃,酸中帶甜,唔錯唔錯。除此以外,佢仲比左三款唔同嘅麵包,同埋一啲蔬菜做餐前小食。啲菜佩上個紅菜頭醬都幾fresh,但稍為有啲淡而無味,未必個個都鍾意。黎到前菜,我地叫左一份三式蠔。但我同朋友都一致認為,可一不可再。可能咁岩今次唔新鮮,但佢嘅質素對唔得住個價錢,食落口雖則仲保留到海水味,但...味道...不了。不過另一個沙律杯係唔錯嘅,除左啲蝦鮮甜之外,佢加左啲硬身嘅墨西哥粟米粒,食落幾有口感。黎到主菜,就係我最期待嘅一刻
Welcome drink
餐前小食
三式時令生蠔
黎到主菜,就係我最期待嘅一刻。我哋叫咗兩個主菜。先講個煎煙熏三文魚,煙熏味好重,唔同平時起自助餐食嗰啲煙三文魚嘅煙熏味。有機會值得一試。其次係個羊,原本驚好多地方會有overcook 嘅情況出現,我一如以往叫medium rare。但依間餐廳竟然冇overcook. 值得一讚羊架配薄荷醬
一流🙈諗唔到其他形容詞啦,你問我值唔但成400幾500蚊,我唔肯定值唔值,但比多次機會我,我都會再試,但我會叫返medium🙈🙈。
除此之外,我哋仲用咗優惠價錢叫咗個炸薯條黎食,超粗,超大條,但卻做到外脆內軟嘅效果。🤤🤤
煙熏三文魚
焗羊扒
總括黎講都算唔錯
服務方面都做得幾甜心,會定時幫我地換碟同問下我地有咩需要,但大多員工都係非華裔,所以要講下英文啦🙈