2019-04-08 1616 瀏覽
好耐好耐都無喺香港睇足球比賽,尤其是本地聯賽,今晚Honey 竟然約我去睇波,原因係佢老細醒咗兩張波飛俾佢,仲係傑志對冠忠南區榜首大戰。說老實,真的無興趣,但是,見每張波飛值$150,唔想嘥咗佢,卒之都係入咗場。睇咗半場之後,實在頂唔順,啲水準實在太低,無理由再浪費時間睇落去,卒之,離場到附近搵嘢食。入咗去一間叫做琥酌的居酒屋,店子雖小,但人氣卻不少,主打係食刺身和吉列牛。今日的期間限定有4款,我哋先點咗一份【三品剌身拼盤】嚟食。三款刺身有油甘魚、三文魚和帶子。三款都高質,非常新鮮,鮮味。再嚟係燒多春魚和燒茄子。燒多春魚細細份,有4條,燒得甘香,咬落魚春在口腔內爆發,非常過癮。燒茄子上面有好多鰹魚絲,味道非常香口,至於啲茄子燒熟之後係好腍的,而且有香甜味。跟住就食【和牛和牛涮涮鍋】。個鍋好熱,生雞蛋打勻之後好快就熟咗,與此同時,和牛都一起熟了。食落充滿油脂香味,肉質非常嫩腍,肉味濃郁。最後係食【安格斯牛吉列盛合】。生的安格斯肩胛肉首先經過吉列炸至半熟,然後切開上檯,然後,我哋就可以把它們放在石燒鍋上,把每面都燒上10秒左右便可以食。口感幾特別,外脆內軟,肉味濃。還提供了三種調味料: 芥

口感幾特別,外脆內軟,肉味濃。還提供了三種調味料: 芥末、燒汁和岩鹽,我較喜歡點岩鹽來食。