2020-06-22 6481 瀏覽
踏入了炎炎夏日,喺街行幾步,好快就會想搵一個涼浸浸嘅地方坐低唞吓,今日同朋友喺旺角行街,下午茶時段想搵一啲輕食,決定上去茶聊唞一唞午餐牌午餐選擇多元化,有輕食嘅沙律,各式包類同埋意粉飯等下午茶餐下午茶餐又比午餐多咗幾款小食同甜品選擇,嚟到啱啱兩點幾,決定叫一個午餐揀一個甜品下午茶餐明太子大蝦意粉好難忘嘅大蝦,每一隻入口都好爽口彈牙,加咗明太子,更能帶出海鮮嘅鮮味,意粉煮得夠煙靱,每一條都掛滿明太子醬紫薯髒髒鮮奶呢杯髒髒鮮奶,講賣相一定冇得輸,好有層次好有立體感嘅外型,配上百分百嘅紫薯同埋鮮奶,入口又滑得來又有紫薯嘅粒粒口感。紫薯天生有一種淡淡的清甜,打造成沙冰嘅質感,喺夏日感覺到格外嘅清新同清涼莓果花茶糅合了士多啤梨與菠蘿的清甜,加上幽幽的花香,襯托起這杯顏色奪目的花茶。入口比較鮮甜,適合愛甜的朋友茶聊。四重奏一共有四款甜品,每一款都很精緻。藍莓芝士餅對我來說最吸引,鬆化得來入口幼滑的芝士餅,每一啖都有很實在的芝士口感另外一個法式脆燉蛋,滑溜嘅燉蛋入口即溶,薄薄一層脆焦糖,為蛋味加上甜蜜食埋呢個芒果果凍,喺炎炎夏日之下,酸酸甜甜確實係比較清新每人百零蚊,已經可以食到一個午餐加下午茶,係

午餐牌

午餐選擇多元化,有輕食嘅沙律,各式包類同埋意粉飯等

下午茶餐

明太子大蝦意粉

紫薯髒髒鮮奶

莓果花茶

茶聊。四重奏

食埋呢個芒果果凍,喺炎炎夏日之下,酸酸甜甜確實係比較清新

每人百零蚊,已經可以食到一個午餐加下午茶,係咁舒適嘅環境,食物又咁精緻,打卡一流嘅地方,唞一唞加加油,絕對係寫意不過

下午茶