2020-06-07 1070 瀏覽
之前新冠肺炎唔係好敢去打邊爐,呢段時間終於少咗本地確診,就心思思想同媽咪去尖沙咀行街順便食麻辣火鍋。呢間渝味曉宇重慶老火鍋好出名見OpenRice都好多好評,所以就決定去試一試。我哋晏晝就去咗,都已經有唔少人不過佢地方夠大,所以都唔使等位。佢嘅衛生做得好好,一入去已經安排好探熱,門口擺咗消毒液俾我哋消毒雙手,仲每人派一個膠袋仔用嚟入口罩食得放心。我哋叫咗個鴛鴦鍋,一邊係麻辣,辣度可以自己去選擇,呢樣都幾貼心,而另一邊我哋叫咗大骨滋補湯底。入邊本身都有少少蔬菜,見到有粟米同紅蘿蔔,仲有馬蹄。我哋叫咗幾款嘢食,一場嚟到,就試咗佢哋嘅招牌黃喉,淥既時候好快熟,而且咬落好爽脆。跟住叫左牛肝同牛肉擺入烚幾下之後,就已經變得好大塊,而且食得出好新鮮。跟住我哋見到牛骨髓就叫咗半份是一事佢口感好特別跑落去琳琳地而且係有少少creamy,充滿骨膠原。當然我哋亦都叫咗唔少蔬菜,包括我最愛嘅萵筍同海帶。比較特別既係苕粉,覺得咁有啲似大片版嘅紅薯粉,咬落去煙煙靱靱好有咬口,媽咪係咁大讚好食。最後買單兩個人大約食咗$600,雖然唔算話好平但性價比都高,因為環境好好,可以望到少少海景,而且服務態度都唔錯。一入去佢

最後買單兩個人大約食咗$600,雖然唔算話好平但性價比都高,因為環境好好,可以望到少少海景,而且服務態度都唔錯。一入去佢就一人送咗一碗銀耳糖水
  • 曉宇嫩牛肉
  • 曉宇苕粉