2020-05-08 491 瀏覽
難得約左朋友食飯聚聚,由朋大友發板,朋友建議去銅鑼灣食新派壽司,我當然同意。餐廳位於澳門逸園中心21樓,裝修簡約和風格調,由於面積不大,座位也不多,但也設有廂房,未到7點半已經座滿。餐廳主要係食新派壽司,今次由朋友發板下單,佢揀了沙律,天婦羅及二款壽司卷。龍卷風沙律整碟沙律份量相當多,底層係沙律菜,接著係一海藻,最頂鋪上滿滿的蟹柳絲,有別於一般沙律,這款沙律是用較味濃的鰻魚汁和微辣的自家醬汁作沙律醬,拌勻後沙律入口味道比較濃,甜味突出,為味蕾帶來新體驗。雜錦天婦羅炸物是朋友至愛必點,有蕃薯,冬菇 ,蝦和迷你甜薯,配上暖暖的天婦羅汁,我本身愛吃菇類,冬菇是必試,入口外脆內軟好juicy,入口還是熱騰騰,非常好吃,連朋友的也吃埋😂煙花卷煙花卷是以辣味三文魚茸和辣味吞拿魚茸卷成,再加上脆片和蟹籽,入口可以吃到吞拿魚的味道加上脆片蟹籽,口感好豐富,卷物本身微辣,本人覺得唔沾wasabi 和豉油都夠味,辣味壽司的構想又幾特別創新,我首次吃到辣的卷物,非常特別。火焰金龍另一款是以飯包捲著炸蝦加芝士,面層放上火炙過的三文魚,由於三文魚火炙過,入口會先感受到三文魚的香味,再到芝士炸蝦,層次分明,壽司飯

煙花卷

煙花

火焰金龍
另一款是以飯包捲著炸蝦加芝士,面層放上火炙過的三文魚,由於三文魚火炙過,入口會先感受到三文魚的香味,再到芝士炸蝦,層次分明,壽司飯是暖暖的,整體感覺不錯。

火焰金龍

由於倆個人叫了二份卷物已經好飽,有好多料理都未試,唯有下次約多d朋友黎食啦。
煙花