2014-09-10 1686 瀏覽
晌「南龍冰室」食完一個蝦醬炒公仔麵、一個芝士撈公仔麵及一客金磚焗咖喱雞扒飯,雖然身處冰室,照樣有精緻嘅飯後甜點,當然唔喺講緊普普通通嘅布甸、啫喱、忌廉蛋糕……等等。而喺對面「壹餅房」嘅出品,真喺估佢唔到,原來晌南龍可以點壹餅房嘅蛋糕 。壹餅房除供應甜品、蛋糕俾南龍冰室外,當然有做零售,仲有個裝大大個嘅蛋糕賣,大可賣嚟慶生日之用。再細看「南龍」個甜品餐牌,前後兩頁,一共有10多款甜點,有件裝凍餅,亦有杯裝甜品,定價一啲都唔貴,都喺廿零蚊左近。最窩心喺,跟熱飲$25,跟凍飲先至$28,如果你揀最貴類別嘅蛋糕($22),即喺加$3有杯熱飲,加$6有杯凍飲,仲唔抵到暈 !不過,依個甜品供應時間只由2:30pm至9:00pm,午飯喺黃金檔期,做埋甜品估計應付唔嚟,雖然南龍收11:00pm,但供應到9:00pm完,何解?因為壹餅房收9:00pm嘛,有心食就唔好磨咁晏。我哋都好晏先點甜品,所以,有啲款式都無咗,可以嘅話,點定先,讓店員先放晌南龍依邊嘅雪櫃 ,咁就多重保險食到想食嘅款式,咁就唔會一餅難求! 紐約芝士蛋糕 $22 幾款蛋糕中,紐約芝士蛋糕喺小弟最欣賞嘅一款,消化餅底做得非常
,咁就多重保險食到想食嘅款式,咁就唔會一餅難求!
紐約芝士蛋糕 $22

幾款蛋糕中,紐約芝士蛋糕喺小弟最欣賞嘅一款,消化餅底做得非常薄,僅僅夠托起件餅已OK,而中間忌廉芝士餡夠豐厚、濃郁,挺身而柔軟,絕對落足料
,而面層嘅酸忌廉亦恰到好處,酸香得平衡一下忌廉芝士嘅濃味
,喜歡芝士味甜品嘅人,值得試吓佢。
紐約芝士蛋糕
意大利芝士蛋糕 $20

做法比較平實,無任何花巧或修飾,就只有咖啡酒蛋糕、馬卡風芝士及唂咕粉,$20以言,味道真喺不俗,蛋糕濕潤有咖啡酒香,芝士打得十分幼滑,唯一問題喺落得太多唂咕粉晌面。
意大利芝士蛋糕
情濃朱古力慕絲蛋糕 $22

雖然個層次做得唔夠靚,下層個朱古力海綿蛋糕太薄,中間層又做得太厚,但個朱古力慕絲實在夠情濃,朱古力味極之香濃,少甜而甘苦,柔滑度都OK,加埋餅面輕抹一層嘅特濃朱古力漿,成件事就喺情濃滋味,只賣$22,值得推介
情濃朱古力慕絲蛋糕
薄荷朱古力蛋糕 $22

薄荷朱古力雪糕食得多,但蛋糕印象中應該第一次食,估唔到效果都唔錯喎。朱古力海綿蛋糕夾住上下兩層薄荷慕絲,慕絲中又滲入好多朱古力碎碎,形成有點薄荷綠嘅雲石花紋。薄荷慕絲幾清新,有種涼快嘅感覺
,久不久咬到朱古力碎糖,口感上添加趣味,可以不妨一試嘅選擇。
薄荷朱古力蛋糕
蛋糕嘅水準暫且難跟酒店嘅去相比,至少賣相仍有段大距離,但喺佢哋走嘅喺平實路線,唔搞太花巧嘢,感受到用料唔「求其」,有質素,所以出品亦有一定水準
,再者,區區只賣廿零蚊一件,其實喺好抵食
$21 (其他)
紐約芝士蛋糕
情濃朱古力慕絲蛋糕