1K
2020-01-07 50 瀏覽
香港台式飲品店真係超黎越多而且款色層出不窮,當中要點先突圍而出真係要花好多心意.今日經過尖沙咀the one又比我發現到一間叫茶墨既特色台式飲品店.顧名思義係將中國傳統文房四寶中既墨同茶融合為一,融入中國藝術色彩.麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,杯內塗上黑芝麻醬後再倒入烏龍奶茶成個feel真係好似藝術品.拋開固有既框架將奶茶配珍珠既配搭換成白雪雪又QQ既麻糬同烏黑既黑芝麻奶茶形成強烈對比.味道一入口先係好香濃既黑芝麻香味,慢慢有淡淡既烏龍茶茶澀味滲出,奶味亦好香滑,基本上3種口味可以好有層次咁清晰分辨到.黑糖珍珠鮮奶錫蘭紅茶既茶底夠香濃一入口茶味唔會比奶味蓋過,入口帶回甘.黑糖又唔會過甜帶微焦香.珍珠煮得熟透,入口好彈牙.岩燒伯爵茶蛋糕店員會幫忙烘熱,上層係蜂蜜經過輕輕燒香,旁邊帶微焦呈金黃色,入口唔會過甜.底下伯爵茶戚風蛋糕質感好輕盈鬆軟,入口仍帶濕潤唔會好乾,中間帶伯爵茶葉味道比想像中更濃厚,好香.

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶