2021-08-16 1445 瀏覽
之前食過Ninety既brunch一直念念不忘,原來最近進駐銅鑼灣利園二期,餐廳食物分左Casual同Fine兩款,然後再細分肉、豬、禽、魚、鮮同素。餐廳透過外露管線、水泥牆身同顏色配搭將工業風演繹得淋漓盡致。另外餐廳每處都擺滿各款植物,令環境更加寫意舒適。- Roasted French Yellow Corn Chicken餐廳用上走地雞,原隻呈上加上極似樹木既餐具🪵,令我有一種係野外進餐既感覺。慢煮令肉質好軟嫩多汁,而且更入味,其中以薰衣草味最突出,整體味道強烈。- 55‘C Sous Vide Tooth Fish賣相美如畫,Tooth fish魚肉爽滑細膩,鮮甜既味道同香濃既蒜蓉泥好夾,至於旁邊既配菜好爽身。- Sauvignon White Grape 飲嘅時候有少少似飲緊白酒🥂,果汁係提子發酵到酒精之前提出,所以提子味特別濃郁。- DirtyNinety既咖啡必試,尤其係手沖咖啡,不過夜晚我驚瞓唔着,所以叫左Dirty。職員建議先食左旁邊既堅果再飲Dirty,味道會再突出少少。另外飲dirty既時候切忌唔好攬拌✖️- Triple Choco Cookie 🍪 本身打算叫女

Yellow  Corn  Chicken

- 55‘C Sous Vide Tooth Fish
55‘C Sous Vide Tooth  Fish

- Sauvignon White Grape
Sauvignon  White  Grape

- Dirty
Dirty

- Triple Choco Cookie 🍪
本身打算叫女友拎起影相,點知一拎起cookies就裂開一半。事後我用左一分鐘去細心欣賞 ,發現碎左既cookies比平日既形態更美,入面既流心朱古力湧出黎🤩不過我就冇好似周柏豪咁打掃後再拍照,因為要趁熱食😋
Triple  Choco  Cookie

整體而言,無論Fine同Casual嘅菜式都非常驚艷,而Ninety既Dirty係我喺香港飲過最出色嘅!cookies味道亦無可挑剔,我認為可以用「完美」兩字形容今日嘅晚餐❤️
2021-07-26
Yellow  Corn  Chicken