2020-12-07
工廠大廈嘅日式餐廳,聽到都覺得抵食。平日夜晚嘅8點幾,就上去試試佢。去到見到餐廳門口,發現入面就喺廚房,以為只得外賣嘅時候,原來座位喺對面,但對面又有另一間餐廳嘅餐牌,所以我同友人都猶豫左一陣。有個員工見我地咁迷惘,就出嚟同我地介紹一下,原來喺一間自助形式既餐廳,自己斟茶同拎餐具。睇睇個餐牌,非常簡單易明,我同友人不約而同揀左三文魚玉子蟹籽飯,店員幫我地落單、收埋錢,我地就坐定定等食。呢個時間唔喺好多人,可以慢慢坐下,再細心睇下放餐具嘅位置附近仲有Board Game同Card Game放咗喺到,唔知喺咪可以玩架呢。三文魚玉子蟹籽飯 ($60)排列得好整齊嘅三文魚同玉子,仲要好有日式風味嘅碗,襯埋簡單嘅木枱、木凳,打卡日式簡約風!三文魚切得好厚啖啖肉,玉子食落甜甜地、蟹籽嘅份量都好足。最緊要喺飯量超級多,果然喺工廈嘅食堂,岩哂需要飽肚嘅打工仔。不過,飯就冇好大嘅醋味,所以如果唔夠味可以自己落豉油。咁大碗,食哂真喺好滿足。
三文魚玉子蟹籽飯 ($60)