2012-03-31 215 瀏覽
住喺粉嶺,一直都唔知道和興村有間家庭式經營既“大排檔”,都係經朋友介紹下先知識得來呢度搵食!試過母親節前後來,等位等到不得了,閒日來就好好喇,又唔使等,又唔使同人迫!呢度淨係做夜市,所以六點後先好來,星期一至五仲有特價小菜,價錢非常抵食!今晚又來開飯,來親呢度有D野一定要叫!一係例湯!二係鹹蛋黃豬扒!三係黃金磗! 例湯一個細瓦煲仔,無味精老火湯!只係承惠$10!去邊度會搵到!?有料有味有質素!四五個人飲一煲都夠!其實仲想ENORE,不過就會食唔到餸(女仔既話),所以一煲食飯前飲剛剛好!鹹蛋黃豬扒,平生除左紅豆,鹹蛋簡直係我至愛,白烚的鹹蛋我都愛,不過要挑過,多油的咁先好!呢D都唔重要,呢度因為係即叫即做既關係,上菜既時候熱辣辣,面頭乾爽既豬扒配上微甜的鹹蛋黃,不會太過油膩,帶微辣,而且“沙沙”的口感,配飯一流!黃金磗即是脆皮豆腐,剛炸起的時候上菜,入口小心太熱!外面非常香脆,少許CRUNCHY的口感,內裏的豆腐則是非常軟滑,味道主要來自外層的鹹味,單吃也不錯!今晚仲叫左粉絲蒸扇貝(例牌4隻)、上湯枝竹蒸蛙蛙菜、鮑片炒西蘭花同埋煎釀雞脾菇。粉絲蒸扇貝比較過火了,乾了一點。上湯枝竹蒸蛙

鹹蛋黃豬扒
黃金磗

粉絲蒸扇貝
粉絲蒸扇貝比較過火了,乾了一點。
上湯枝竹浸蛙蛙菜
上湯枝竹蒸蛙蛙菜,比較是油了一點,少少鹹味,枝竹份量很多,食左咁多煎炸既餸都消到濟,不過若果可以上湯份量多一點再清一點會較好!
鮑片炒西蘭花
鮑片炒西蘭花,炒得剛口,西蘭花很脆口,飽片應該係罐頭的,所以都已經好夠味。
煎釀雞脾菇
煎釀雞脾菇,釀上魚肉雞脾菇,再拎去炸,好似煎釀三寶咁,雖然面層有不少油,但內裏非常多汁!這個餸酒應該幾好!哈哈!

四個人食咁多味都清得晒,同埋其實四五十蚊一個餸,又幾大碟,都真係好抵食!所以呢度星期五六都要等位!要食既話閒日來會好D~
上湯枝竹浸蛙蛙菜
黃金磗