2017-12-12
哩間又係被媒體介紹過嘅小店,一心嚟想試吓出名嘅叉燒,但七點幾已賣哂,睇嚟要午市嚟食。依間真係小店,大概坐到十二人,晚市門口都會開幾枱嘅。晚市有套餐揀,大概七十蚊有交易,包湯/飲品,及飯/麵。價錢算合理,因為餸菜都幾大份。今日係菜乾豬骨湯,份量好大,係平常見到嘅一點五倍。一飲就好似媽媽煲嘅老火湯一樣,無味精,好好飲。一埸嚟到好想試多幾款,所以叫左個雞絲粉皮。以前菜嚟講都算大碟,雞絲份量適中,但就無咩味,不過醬汁俾得夠,都唔太差。粉皮都爽口。套餐叫左秘汁鹵家鴨,送上鴨脾,大大隻,好驚喜。鴨肉較韌,有咬口,韌嘅程度可以接收。點嘅白醋汁多蒜蓉,好喜歡。鴨肉下面有芽菜,索哂滷水汁,正呀!另一個套餐係香蔥煲仔豉油雞,原煲上枱,仲係滾嘅,賣相已經好贏哂。雖然係冰鮮雞,但肉質估唔到好幼滑。如果係重口味嘅朋友可能會嫌唔夠味,但我就幾鍾意佢唔太鹹,豉油汁帶有少甜。另外,配料薑蔥莞茜落得夠,所以成煲雞好香。天氣凍凍地,食完成身都暖哂。最緊要係食完唔會口渴,而且味道唔太重,啱哂成日出街食,但又想食住家飯嘅朋友!
菜乾豬骨湯
雞絲粉皮