2020-09-29 2733 瀏覽
今日約咗個朋友嚟到大角咀附近,咁岩見到呢間門面幾特別嘅台灣餐廳,而我朋友又超級掛住滷肉飯,所以就入去試吓。入到黎佢入邊個環境都好特別,真係好似去咗台灣嘅小店咁。牆上面嘅餐牌亦都好有懷舊感,啱晒鍾意舊嘢嘅我。首先我就揀咗個牛肉麵,佢個湯底帶點甜,真係好似台灣嘅牛肉湯,佢啲牛肉超軟腍,又入晒味,好正。而佢啲麵係比較幼身少少,食落煙煙銀銀得來又彈牙。而我朋友梗係揀咗個滷肉飯啦,佢個滷肉飯真係超多汁,第一次食過滷肉飯係食完晒啲飯個底仲有汁剩,個飯未食,淨係聞到都已經好香,啲滷肉又腍又入味。小食就點都唔少得鹽酥雞,佢啲炸粉一啲都唔厚,啲雞都醃都好入味,咬落仲好Juicy添。然後呢度仲有台灣嘅特色小食,蛋餅,我哋試咗個芋泥蛋餅,佢入邊啲芋泥甜甜地,再加埋少少芝士同埋肉鬆,膩就膩咗啲,但係好好味。最後再加埋一個健康嘅肉燥A菜,我成日將呢種菜同油麥菜撈亂,但其實佢有一個獨立嘅品種,係真係得台式餐廳先會有。最後再加埋台式飲品,分別係冬瓜茶同埋茉莉蜂蜜綠茶,兩個都唔會太甜之餘,茶味有夠出,完美嘅一餐台式晚餐,食到我哋兩個都捧住個肚走。

入到黎佢入邊個環境都好特別,真係好似去咗台灣嘅小店咁。

牆上面嘅餐牌亦都好有懷舊感,啱晒鍾意舊嘢嘅我。

而佢啲麵係比較幼身少少,食落煙煙銀銀得來又彈牙。

2020-09-28