2005-12-30
臨急臨忙,俾人call話要還飯債,原本諗住去casa mia,點知被人包場去唔成,就搵間近近地公司,唔駛走咁遠,就睇下諾士佛檯有咩好野。在openrice揀下揀下之後,最後決定試下呢間土耳其野。成個場暗暗的,差d睇menu都唔清楚。一行三人,order了以下食物:雞、牛串燒各兩串,每串串燒都頗有份量,可惜牛肉幾韌,有些還不能咀嚼,幸好雞肉算唔錯,暫可彌補不足。蘸汁酸酸甜甜,沒有什麼深刻印象。雞心豆茸配烤包,中間放了雞心豆茸,用作給傍邊數件白色的烤包作為蘸料,整體味道略為清淡,沒有什麼突出的地方,亦不知道雞心豆茸所謂何味。土耳奇Kebah,比我想像細件,一分為二,內裡餡料有羊、牛、菇、菜等,較為乾身,肉汁不多,而包裹餡料亦不擲實,散修修的。食kebah,都係番灣仔好好多。五穀焗青口,表面炸物熱辣脆口,但青口肉明顯細小,變了大配角。燒羊鞍,擺在客面前即場一開四,做到order的七成熟,羊肉不太羶,質感嫩滑,肉汁亦豐富,可惜略嫌細份,到喉不到肺。中東雜菜麵,即長通粉西蘭花配忌廉汁,忌廉汁太濃,幸好長通粉軟硬適中,頗為彈口。還叫了熱石榴茶和蘋果茶,講真,除了顏色有明顯分別外,基本上茶味都是較甜
還叫了熱石榴茶和蘋果茶,講真,除了顏色有明顯分別外,基本上茶味都是較甜而沒多大分別。好懷念當年在土耳其一邊睇日落一邊享受著蘋果茶的日子,可惜在這裡尋不回了。
甜品點了土耳其榚點,即一碟六件的方形麥牙糖,有薄荷味和唔知咩味再種,唔知咩味係因為我食中兩件都係薄荷,溜到爆,食唔晒。
還有土耳其芝士蛋糕,如果喜歡食芝士蛋糕的,應該會失望,芝士的texture沒有突出,味道一般。可能係土耳其整法掛?!
另外的一個土耳其焗西米布甸,三個甜品中較可取,但相比鳳城或車品品的,還差一大段。
今晚慶幸被安排坐吧檯前的位置,這個位置是跳肚皮舞那位混血女士經常表演的位置,大飽眼福喇,其他位置她只係蜻蜓點水的到一到,所以大家揀位要醒目喇。究竟係咪傳統的肚皮舞就不得而知亦沒有深究了,反而幾欣賞她跳四次都有不同的閃耀性感衣著,那位跳舞女士亦不是在電視見到那些滿肚是厚厚肚皮的人,個人覺得是幾給引的。觀察周圍所見,侍應門應該幾驚呢位女士,可能係老板娘掛,沒有她的眼色,侍應們都不敢在她跳舞時在面前走過。亦提提大家,下次見到佢跳緊舞時,千祈唔好在佢面前行來行去,因為佢會給你一個凌厲的眼神,好幾個食客因此被她給了「注目禮」呢!