2019-04-30 546 瀏覽
🎐熊妹最鐘意周圍揾著數💡,團購當然係一個好好的途徑。呢排俾熊妹發現《夏麵館》竟然都有推出團購優惠,可以以72折購買$100現金卷💵,熊妹一直都想試下《夏麵館》,因為係中菜入面熊妹最喜歡的上海菜,仲要最近係太子始創中心開左分店,近水樓台,仲唔fit哂熊妹3️⃣個願望?📌著數野緊係拉埋好姊妹奧莉花師奶同野口同學一齊開心分享喇。🥰📌餐廳都幾大,好多枱,7半黎到都好多人,好彩仲有廖廖數張4人吉枱,醒目的熊妹一早就要求安排左bb櫈俾我們親愛的娜娜👧🏻。📌經典招牌上海菜款款齊備,涼菜、砂鍋餛飩雞,炒年糕,包點,粗炒,菜飯,擔擔麵,酸辣湯,高力豆沙等等應有盡有,果然係正宗上海菜館,頓時令熊妹勾起新年時帶阿豬媽到上海遊歷的種種回憶。鮮肉小籠包,$38📌食上海菜點少得經典上海小籠包呢?皮薄多汁,熱辣辣蒸起真係要小心翼翼咁咬,以免湯汁爆出來燙傷唇舌👄。肉饀都好鮮味,唔會好油,點上紅醋的上海食法,酸酸地,好味!不過計返十蚊一件好似貴了一點。🤔自選涼菜(五小碟),$115📌上海菜的涼伴前菜絕對係上海菜的代表。有蒜香四季豆,涼伴小木耳,四喜烤夫,雞絲粉皮,鎮江水晶肉,虎皮素鴨,美味海蜇,糖醋小排,真係花多眼亂,熊妹

鮮肉小籠包
鮮肉小籠包,$38
📌食上海菜點少得經典上海小籠包呢?

自選涼菜(五小碟)
自選涼菜(五小碟),$115
📌上海菜的涼伴前菜絕對係上海菜的代表。

有蒜香四季豆,涼伴小木耳,四喜烤夫,雞絲粉皮,鎮江水晶肉,虎皮素鴨,美味海蜇,糖醋小排,真係花多眼亂,熊妹樣樣都想試,點選呢個自選涼菜拼盤最好不過。

糖醋小排
份量都好多,糖醋味道做得恰到好處,酸酸甜甜,一粒粒的小排細一件,非常容易放入口,無咩肥肉,好岩熊妹口味。

雞絲粉皮
野口同學揀的雞絲粉皮,粉皮白雪雪好滑,雞絲青瓜連麻醬,典型做法,

鎮江水晶肉
奧莉花師奶指明要點的,有四件。
娜娜見到發哂光,一手叉黎食,但又整到成枱都係,超可愛呢!真係果然係兩母女,口味都一樣。

四喜烤夫
係熊妹指點要點的烤夫麵筋,非常入味,甜甜咸咸的豆腐麵筋,好惹味。

美味海蜇
海蜇非常爽口,仲有拍青瓜伴底,咸咸地,涼涼地,非常易入口的前菜。

紅油炒手
紅油抄手,$38
一碟有六粒,紅油即係辣椒油,但辣椒味🌶️都無,變成真係紅色的油。
抄手竟然用上上海水餃🥟,餃皮厚饀料少,一般抄手應該係雲吞,比較輕盈的雲吞皮,可以索上紅油,咁先係紅油抄手的美味。呢碟炒手就真的令人有點失望😥。
濃湯滑津白
濃湯滑津白,$58
📌奧莉花師奶同野口同學都嚷住話想食津白🥬,熊妹就覺得津白味道平平,不過都叫一碟黎試下喇。
話就話濃湯🍲,但味道真係好淡,白潺潺的湯就好似白烚咁,淡而無味,而且津白煮得太淋,食落去質感好稀爛,感覺所有菜的纖維都被煮走了。

排骨擔擔麵
排骨擔擔麵,$65
📌三大兩小點都要叫點主食喇,女孩子們唔想吃飯,就揀麵食🍜喇。
上海排骨既係炸豬排🥩,都幾大一塊,炸皮唔厚都好鬆脆,豬排肉嫩有口感,炸得不錯。

擔擔麵好大一碗,口感非常彈牙,就算浸著濃濃的花生醬湯都唔會變淋,吃得出上海師傅的手打拉麵功架。

湯汁好濃郁的花生醬,有花生碎粒,味道小辣,好惹味,熊妹最鐘意連湯飲,好肥呀!

📌不過當日始創中心的中央空調系統出現點問題,成餐飯愈食愈熱,每枱人都食到大汗撘細汗。

📌左計計右計計,計夠哂$300就用到盡3張72折groupon 喇,留意返,茶芥同加一服務費不能夠包括在內,所以其實圍返都係平左八十幾蚊到,都抵食既。
2019-04-26
鮮肉小籠包
自選涼菜(五小碟)
排骨擔擔麵