2017-01-28 436 瀏覽
年三十晚,當然要同屋企人一齊食飯團年啦,係長沙灣食完好味潮州菜,時間都只係8點鐘,決定要舉家落維園行花市!行左唔係好耐我地已經有收穫,為免我地既靚靚盆景花會俾人撞爛,所以就決定走人去食湯圓啦團年日要食湯圓呢d傳統習俗點都唔少得既,一於行落電氣道搵食晶晶今晚黎講都唔算要等好耐位,但就唔係咁鐘意佢坐地起價,今日所有湯水比起平時貴左大約$10,加幅都真係幾多,但無計,都要俾佢禁住黎搶仲有要坐outdoor,食食下要聞到路人d煙味真係不太好受腐竹薏米湯圓 ($37)相信係貪方便關係,今晚係用發泡膠兜裝湯水,但咁熱既湯水裝落去,我真係有點擔心發泡膠會溶腐竹已經煲到溶晒係糖水度,豆味都算幾香,薏米亦落得唔少,芝麻湯圓有兩粒,但就應該係貪快煮定的關係,有點過淋溶溶地的感覺我諗下次我都係寧願係超級市場買包現成湯圓,番屋企煮黎食好過

團年日要食湯圓呢d傳統習俗點都唔少得既,一於行落電氣道搵食

仲有要坐outdoor,食食下要聞到路人d煙味真係不太好受
腐竹薏米湯圓 ($37)

我諗下次我都係寧願係超級市場買包現成湯圓,番屋企煮黎食好過
2017-01-27
$37 (宵夜)