2018-12-12 1500 瀏覽
一家人想食北京片皮鴨,之前都食過好幾間唔錯既,但係都想試吓新野,就特登黎呢一間冇得book位嘅餐廳試吓。有app可以拎定飛先,星期三既6點幾7點左右,五個人唔算等左好耐就入咗啦。有啲菜式都幾特別嘅,不過今次唔記得影個餐牌所以唔係好記得啲菜式名。😂同埋最後食個片皮鴨嘅時候因為太吸引,完全唔記得影相掛住食。包片皮鴨即皮係我食過以來最薄嘅,不過隨之而來嘅問題就係好快凍。同我地坐咗喺露天位置,但係對住個超級無敵維港夜景。片皮鴨皮肉分離,兩者都接近冇脂肪👍🏻👍🏻👍🏻呢個係用咗紫色嘅椰菜花炒合桃,全部時蔬都好爽脆,快蓮藕片仲要特登雕咗花,感覺精緻同埋用心。呢個入邊卷住啲菜好清新。呢個係煎蠔餅,煎得好脆身。但係味道偏淡係靠佢嗰兩個醬汁吊味(一鹹一辣)。辣嗰個汁俾我哋清晒👍🏻小籠包個皮好薄要小心夾,個湯真係一流,暫時係我食過嘅小籠包入面最鍾意嘅聞上去好香,但係食落去就唔算好惹味,魚肉都滑嘅👍🏻有粉皮墊底。個蟹鉗都幾好食不過蟹肉嘅部份唔算好多。唯一要講一個唔係咁好嘅地方就係有好明顯嘅人手不足問題,睇侍應都好努力去接待每一個客人,不過人手不足都好明顯睇得出佢哋都好急躁。

呢個入邊卷住啲菜好清新。

個蟹鉗都幾好食不過蟹肉嘅部份唔算好多。

• 片皮鴨