2016-03-04 374 瀏覽
回憶食評 * 記載生活瑣碎我們將相片當作回程機票,沒有相片回憶就會不見了。攝影對我嚟講係生活嘅必需品,中學時期,倆老買嘅第一部數碼相機開始,就鐘意影相,日日帶住相機四圍去,見到咩食咩都影,都手袋再細都要帶相機,記錄一日點過,放上xanga,相隔一排就出現openrice,正正岩我鐘意寫食嘅朋友。入到每一間餐廳就好似職業病發作咁,影環境相,今日嚟到瓊華中心,有多間餐廳,我哋就睇中八幡屋涮涮鍋,有刺身放題及火鍋肥牛任食,上到12樓嘅用上用開放式設計,用玻璃牆阻隔升降機口及餐廳,可以直接望到餐廳嘅盡頭,地方闊落設計實用,有好多卡位,可容納多人。食物放設嘅位置好大,用自助形式方便食客選擇,一邊有蔬菜、丸類、拉麵烏冬,選擇多仲有款丸係熊仔頭樣,將佢放落鍋一定好得意姐!調味料中有打邊爐must have嘅日本芝麻醬,用係點肥牛豬肉都咁好食。有廚師既燒串燒,我諗如果等唔切打邊爐嘅嘢食熟,就可以先食啲串燒!甜品方面都特別多,有小朋友最愛嘅朱古力噴泉、生果、雪糕,令人花多眼亂,另外有一個大雪櫃載着嘅飲品,啤酒汽水都有。放題,包括刺身、天婦羅、烤肉串燒、火鍋配料、甜品及飲品,選擇唔同嘅牛肉就作出不同嘅收費
回憶食評 * 記載生活瑣碎
我們將相片當作回程機票,
沒有相片回憶就會不見了。

入到每一間餐廳就好似職業病發作咁,影環境相,今日嚟到瓊華中心,有多間餐廳,我哋就睇中八幡屋涮涮鍋,有刺身放題火鍋肥牛任食,上到12樓嘅用上用開放式設計,用玻璃牆阻隔升降機口及餐廳,可以直接望到餐廳嘅盡頭,地方闊落設計實用,有好多卡位,可容納多人。
放題,包括刺身、天婦羅、烤肉串燒、火鍋配料、甜品及飲品,選擇唔同嘅牛肉就作出不同嘅收費,價錢由$188-468,我哋就揀咗中價嘅嚴選黑毛和牛,先喺前台揀好湯底,有八個選擇,有比較清嘅昆布湯、味道自然番茄湯、麻辣地獄湯等,同樣吸引真係考上佢真係恐懼症嘅食客,好彩可選鴛鴦煲,可以有兩個選擇!
大約6點到餐廳人流咪算多,如果七點前離座可享九折,九點半後入座有八五折添!就算兩個人就搭枱都有膠板做阻隔,食物又唔怕放得混亂,保持一點私人私隱度!
朋友一見到餐牌有刺身,就嗌住要升級,有生蠔、赤蝦刺身、珍寶帶子,另外海鮮火鍋配料同樣有份,廣島蠔、帶子貝一樣豐富。行完一個圈返嚟,刺身等配料就送上,生蠔用獨立碗裝住,有酸汁及蔥調味,size都幾大鮮味不錯,赤蝦刺身用冰鎮住,保持新鮮,我哋都食得幾滋味。
我哋揀咗呢兩個湯底,壽喜燒及豬骨湯一黑一白幾似太極嘅符號,相隔兩個湯彎曲阻隔,都比較高,唔怕另一邊嘅湯會滾過去,點兩個截然不同唔同嘅味道,令食物變得驚喜!
因為有新promotion,我哋揀咗$298嚴選黑毛和牛套餐, 就可能享有120分鐘,兩小時放題時間,任食任飲,時間控制方面絕不簡單!我哋已經飢餓到一個程度,店員安排好入座後,就送上火鍋湯底及配料,朋友就喺座位等待湯底滾起,放入配料,我就岀去一邊影相一邊攞嘢食!
嚴選黑毛和牛
和牛,呢個食材令食客充滿美味幻想,佢嘅飼養方式、品種,都有不同嚴格規定,脂肪肥嫩呈現大理石紋,大約放入鍋3秒就可以,肉質唔膩,但比較薄容易觀察熟悉程度,可以夾埋幾片一齊食,令人更滿足,仲可以不停追加,份量絕不孤寒!
嚴選黑毛和牛
升級海鮮方面,廣島蠔、帶子貝、中蝦及蜆,第一份嚟嘅份量都幾多!將佢放哂落鍋,可以煮岀個海鮮湯底,鐘意食海鮮嘅朋友,對呢個50蚊嘅升級都稱心滿意。
蝦煮熟後變成橙色,蝦鬚變得彎彎,抵諗啲幫朋友拆肉啦!彈牙肉質啱啱好熟,再配上豉油香蔥蒜頭辣椒,放外惹味。我哋淨係食牛肉同升級海鮮都好足夠!店員嘅招待都唔錯,忙碌中都經常幫我哋加水,再追加牛肉都好快送上,效率都幾高,切合香港人急嘅性格!
欣賞餐廳供應嘅蔬菜量好多,而且洗得好乾淨,用大大個藤籃裝住,增加日式田園風顆,拎咗油麥菜、白蘿蔔、冬菇上面都戒咗花,響鈴係必食之選!
有兩個兩位廚師分別烹調各種串燒,有牛舌、雞翼串等,特別鍾意五花腩配京蔥,用黑胡椒調味,脂肪部位燒得好脆,牛舌彈牙美味,不過烹調時有大量好多油煙味,漂到超近座位,如果多作改善就更好啦!最後用黎送啤酒,再同朋友一邊睇吓今日影嘅相,今日就完結啦。
燒烤五花腩配京蔥
由食物攝影開始,先學構圖,想表達嘅主題,對焦景深,再學習運用各種相機技巧,什麼光圈快門,經常練習好快就上手,慢慢讓我真正愛上攝影。今日跟好友出去影相,因為買咗新相機後,練習下人像攝影,要習慣人與人之間交流,每次效果都好唔同,又可以影唔同景色,所以約朋友一放假就岀去影相,如果我係男仔,其他人一定會以為我係龍友 哈哈!

不用猶豫到底要點樣影,只要覺得感覺啱,就趕快去按下快門!

平均消費$370/位,2位,2位嚴選黑毛和牛套餐+刺身升級
*惠顧$298或$468嘅和牛套餐,可能享有120分鐘放題時候
* 凡一天前訂座,均可獲升級至兩小時

八幡屋涮涮鍋 Yahataya Shabu Shabu
星期一至日: 12:00-00:00