2022-02-08 495 瀏覽
瓏門雖然而家剩返一間尖沙咀店,但都算係一間幾唔錯嘅早午餐食店。之前同附近工作嘅朋友約食午飯,黎左呢間位於金馬倫道嘅瓏門冰室。睇睇餐牌,好多選擇,望落有平有貴咁,但其實佢嘅食物都係比正常茶記貴。因為午市都多人幫襯,人手又比較少,睇得出餐枱唔係話好乾淨,但值得一讚嘅係有齊消毒液同餐紙畀客人自己清潔對手同枱。1. 瓏門極上牛肉飯上枱第一個反應係覺得份量比預期少,明明唔係焗飯,但用個焗飯兜裝,而個焗飯兜又比普通茶記細一個碼。不過,食落口係好味嘅。牛肉嘅比例比白飯多,食落就好似食緊日式牛丼咁,d牛煮得啱啱好,唔爛,有燒汁味。2. 茶走呢杯茶走做得好出色,煉奶同紅茶嘅比例好好,唔會太甜太溜,亦都好滑好香!埋單每人58蚊,個人覺得呢個份量同個價錢唔太成正比,有少少偏貴左,但又唔覺得食材比較好,如果價錢平返少少,將會係一間好好嘅港式餐廳。

1. 瓏門極上牛肉飯
瓏門極上牛肉飯

,d牛煮得啱啱好,唔爛,有燒汁味。
2. 茶走
茶走

呢杯茶走做得好出色
,煉奶同紅茶嘅比例好好,唔會太甜太溜,亦都好滑好香!

2021-04-29
瓏門極上牛肉飯