2014-01-27
本人自問好鐘意食馬卡龍 ,最愛食尖沙咀個間名店ge 馬卡龍 不過既然有唔少人都讚呢一間好食,咁我就一於去試下先!一入到去,間鋪頭真係幾細下,得一樣細細ge 枱同三張櫈,再睇下個櫃,吸引我ge 唔係馬卡龍,而係放係櫃入面ge 一個個creme brulee ♥於是我同朋友都叫左一個黎食,不過當唔少得要試埋馬卡龍,我叫左荔枝味ge 馬卡龍,而友人就叫左薑味ge 馬卡龍。 creme brulee $40真係好正, 職員用佢純熟ge 技巧用噴槍整個脆脆焦糖面,整得啱啱好,一食落去,入面ge 蛋好滑,出面ge 焦糖好脆有少少甜,但唔會過甜,食落仲好香,原來入面有好多雲呢拿籽,一個字就係正! 真係配合得好好,難怪咁多人鐘意食,$40 係值得的。 荔枝味馬卡龍$18,見到個樣都幾靚,聞落都好香荔枝味,食落去幾有清甜荔枝味,唔太甜,外表好脆,入面林林地,但個餡就冇尖沙咀個間ge "煙韌"口感,呢個係美中不足,所以我仍然覺得尖沙咀個間馬卡龍比較好食! 薑味馬卡龍$18,呢款係友人叫的,佢覺得薑味太重,佢個人就唔太鐘意,鐘意適中ge 味,一樣外表好脆,就是差左少少口感。整體黎講,creme br