2019-07-17 439 瀏覽
今日出旺角做完野後有點肚餓,一諗起前幾日食完泰國菜,食完總是覺得未夠喉,橫掂今日約左朋友食午飯,就不如又去食泰國菜啦!嘻嘻!!在旺角,見到呢間泰國菜位於朗豪坊隔離的一座大廈,都算蠻方便的。上到去,地方不是太大,但好有泰國氣色。天花鋪滿色彩繽紛的紙傘,周圍放了好多佛教神像和公仔。我們安排入座後就睇下有什麼好野食先!餐牌入面每個菜都有張相,可以方便客人睇到實物的樣子,都幾細心呀!我地睇睇下,侍應就俾左另一份餐牌話俾我地知,下午茶時間就到,可以睇下下午茶餐。咁我地就睇睇下午茶有什麼好食先!見到下午餐都幾抵食,仲包埋飲品,我想講佢個餐牌好貼心,佢餐飲係寫得好清楚跟餐如果想飲特別飲品時係加幾多錢,唔使食客自己計差價,真好!我們又見餐牌啲小食又幾吸引,所以就點了幾個下午茶餐和兩個小食。第一個下午茶餐到,呢碗係鴨絲湯河,湯底味道濃沃,鴨絲份量都幾多,好有鴨味,啲湯雖然濃,但唔會搶走鴨絲的味道,河粉份量都適中,唔會覺得下午茶餐就會俾少啲既感覺。第二個下午茶餐係泰式咖喱海鮮配白飯,入面有蝦,魷魚,蟹柳等等,咖喱味香,唔會太辣,份量都適中。第三個下午茶餐係乾炒豬肉河,炒河炒得算乾身,豬肉份量都夠多,還加左

第三個下午茶餐係乾炒豬肉河,炒河炒得算乾身,豬肉份量都夠多,還加左一些菜,食落都好飽肚。

我地還叫左兩個小食,一個係炸蝦餅,一個係炸軟殼蟹,炒蝦餅炸得好金黃,香口,蝦餅有四件(每件半舊),但每舊都算大件,啖啖蝦肉,好味!

炸軟殼蟹有一隻全隻軟殼蟹份量,外脆內軟,點埋個沙律醬就梗加可口!

我地跟餐叫左幾杯飲品,一杯係龍眼冰,入面有幾粒龍眼肉,飲落幾清甜。第二杯係鹹檸七,鹹檸檸加多七喜唔使多講一定係絕配!最後一杯係大樹菠蘿冰,入面有好多大樹菠蘿絲,唔太甜,飲到大樹菠蘿香味。

2019-07-13