2012-08-31 131 瀏覽
去百老匯電影中心睇完戲,當然要試下附近出名既四季煲仔飯啦本來以為佢個名都係求其改既,依家先知佢地d煲仔飯真係四季都岩食!都係咁多人去食基本上係一坐低佢就問你食咩....大佬連menu都未睇到呀好彩我之前食過已經諗好2個人叫咗牛肉飯﹑牛肉滑雞飯﹑細蠔餅阿姐好快拎咗杯同餐具黎,旁邊有熱茶可以自己倒黎飲/洗餐具我就用黎洗啦,旁邊坐左兩個男士,有個大既舊鐵盅,以為係用黎裝洗完既水,原來係人地叫既湯黎架 差d就倒咗落去因為個場大,好多人好嘈,而且都幾逼,d枱係同隔離痴埋一齊的等咗大約10分鐘,先黎個牛肉滑雞飯,阿姐問我仲欠咩野,仲一次過收埋錢真係好驚佢收咗錢又漏單,到時真係口同鼻r個煲好熱,千奇唔好就咁用手開蓋一打開,陣陣牛肉同雞既香味就湧入鼻度d餸既份量幾多,有切條既薑,但食落冇乜薑味枱面有豉油要自己淋,但唔洗手軟的,因為d豉油係冇乜味架!!!我淋到成煲飯都黑晒,但都係唔係好覺有咸到-_-牛肉唔un, 仲好好咬口,牛肉同飯既份量比例相配飯冇乜特別,但有飯焦!正!痴住飯煲既飯焦好難整出黎,有d整出黎仲係窿既滑雞果然好滑,切到細細舊易入口唔洗咬牛肉同滑雞既味道都幾配略嫌碗仔好細,可以就咁用個煲黎食
去百老匯電影中心睇完戲,當然要試下附近出名既四季煲仔飯啦

基本上係一坐低佢就問你食咩....大佬連menu都未睇到呀

好彩我之前食過已經諗好

2個人叫咗牛肉飯﹑牛肉滑雞飯﹑細蠔餅
阿姐好快拎咗杯同餐具黎,旁邊有熱茶可以自己倒黎飲/洗餐具
原來係人地叫既湯黎架
 差d就倒咗落去

因為個場大,好多人好嘈,而且都幾逼,d枱係同隔離痴埋一齊的
真係好驚佢收咗錢又漏單,到時真係口同鼻r
牛肉滑雞飯
個煲好熱
,千奇唔好就咁用手開蓋
一打開,陣陣牛肉同雞既香味就湧入鼻度
d餸既份量幾多,有切條既薑,但食落冇乜薑味

我淋到成煲飯都黑晒,但都係唔係好覺有咸到-_-
牛肉煲仔飯
牛肉唔un, 仲好好咬口,牛肉同飯既份量比例相配

飯冇乜特別,但有飯焦!
正!
痴住飯煲既飯焦好難整出黎,有d整出黎仲係窿既

滑雞果然好滑,切到細細舊易入口唔洗咬
牛肉同滑雞既味道都幾配

略嫌碗仔好細,可以就咁用個煲黎食
細蠔餅
萬眾期待既蠔餅出場

size比我想像中大,但食落先知係同我想像中一樣

金黃色既賣相不得不比滿分佢!
雖然炸得厚身咗d,但食落幾脆,入面d料就保持鮮味,而且好足料,幾乎啖啖都食到蠔架!
2012-08-30
牛肉煲仔飯