2017-04-18 4808 瀏覽
今日係四叔六十大壽嘅大日子!由於之前六叔生日兼榮休嗰次係喺旺角維景酒店嘅「海港酒家」擺咗三圍喜酒,當日我們個個都覺得他們嘅食物出品相當唔錯,所以今次四叔嘅大壽決定都係喺呢度設宴!今次我們特意搵店長幫我們寫一個與別不同,而且比較有特色嘅套餐!喜慶金豬滿華堂嘅皮燒得非常香脆鬆化,肉質好軟滑!上湯焗澳洲龍蝦一上碟嗰陣,我們個個祇得一個反應,就係:「嘩!好大碟呀!」,因份量真係超級足料大碟,一圍有12個人,我們每人起碼都可以兩「嚿」或以上,而且每「嚿」都係大大「嚿」,食落「啖啖肉」咁,肉質非常新鮮,質感極之爽甜彈牙,真係超正呀!碧綠如意珊瑚帶子嘅珊瑚蚌好爽脆,露筍切成一段段,味道好清甜,唔會有草青味!凱撒沙律伴蟹鉗係用十幾隻炸得超香脆,肉質非常鮮味彈牙嘅炸蟹鉗圍著中間一碟清洗得相當衛生嘅凱撒沙律,而且味道好清甜!姬茸菇燉海螺湯嘅湯料份量十足,所以湯底嘅味道極之濃郁!鹽燒翡翠鮑魚係用一個特別設計嘅器具盛載著上碟,一層一層嘅設計,令人有一種好似步步高陞嘅感覺,意頭相當好,而且擺設到好似一件藝術品咁,賣相非常精緻吸引,令到我們有啲唔係好捨得食嘅感覺,鮑魚嘅外層係用鹽燒,所以味道好惹味香口,質感爽滑彈
喜慶金豬滿華堂嘅皮燒得非常香脆鬆化,肉質好軟滑!
肉質非常新鮮,質感極之爽甜彈牙,真係超正呀!
姬茸菇燉海螺湯嘅湯料份量十足,所以湯底嘅味道極之濃郁!
鹽燒翡翠鮑魚係用一個特別設計嘅器具盛載著上碟,
一層一層嘅設計,令人有一種好似步步高陞嘅感覺,
意頭相當好,而且擺設到好似一件藝術品咁,賣相非常精緻吸引,
令到我們有啲唔係好捨得食嘅感覺,鮑魚嘅外層係用鹽燒,所以味道好惹味香口,質感爽滑彈牙!
清蒸大東星斑係今晚眾多款菜色之中係最好最出色嘅,
因蒸嘅時候火候師傅控制得恰到好處,
唔會蒸到過咗火,而令肉質變「嚡」或韌,又或者唔夠時間未熟,而家嘅肉質極之鮮甜嫩滑,
真係值得一讚!
野米海皇泡飯嘅湯底味道好清甜,再配埋喺食嗰陣先加嚟食嘅炸脆米,食落令到口感更加豐富!
喜慶金豬滿華堂
上湯焗澳洲龍蝦