2021-11-13 647 瀏覽
秋風好似到左,但個個都知香港既秋天,係會話冇就冇,之後仲好快咁熱烈慶祝回歸夏天既懷抱。但為左感謝依陣風,都應該要認認真真咁打個邊爐或食返個有質素既煲仔飯。由於潛意識係覺得邊爐係要人多食,咁今次先黎煲仔飯,遠指西環煲仔區,探索下嗰啲米字好食推介。初嚐嚐囍,第一道菜係椒鹽九肚魚,外脆內滑。至於出名既煲仔飯,真係值得佢出名。今次叫左兩個煲,整體感覺係超級滿意,就算兩個煲係唔同內容,但佢地都控制到個餸熟,飯焦脆而不燶。或者咁講會係神化左佢地,但我諗佢地係有計埋上枱焗多陣嗰一下,焗一焗就啱啱18歲。臘味飯油香滿滿,臘腸潤腸同臘肉都係好野黎。另一個白鱔排骨都好衝擊,佢完全唔會因為頭幾啖食左個重口味既臘味飯而比下去,佢冇咁油膩之途,個飯多左種白鱔既清香同時又享用到白鱔既肥肥美美。等待煲仔飯既時間,對住佢張印滿字既點心紙….. 令人好多幻想。

初嚐嚐囍,第一道菜係椒鹽九肚魚,外脆內滑。

2021-11-09
10 分鐘 (堂食)