2018-10-14 97 瀏覽
車仔麵係我由細食到大, 生命中不可或缺的一種食物。每一間車仔麵通常都有其獨特之處,如湯底、配料等。今日行過灣仔見到此新店,豈可不嘗?最鍾意車仔麵嗰啲點單紙,我總會花上幾分鐘細讀他們的推介/人冇佢有的元素/新鮮的食材。而在這店的點單紙上,我先看到青紅蘿蔔雪耳湯底,比一般其他店的‘清湯’‘腩汁’等有心思!多想一會決定今次先試‘金牌豬骨湯’。麵方面除一般的還有番茄麵和波菜麵,最後都係叫返我至愛-米粉。配料方面,我偏好食顯功夫的,自製的,新鮮的,如豬大腸雞翼等。之後看蔬菜飲品等,他們都特意加入人冇佢有的元素,如蘆筍,淮山,特飲等。上枱是有別於一般全部一碗上。他們把配料獨立放於小碟中,除精緻外亦啱晒我,因為咁就唔怕啲湯同不同汁撈埋一堆,可以食到配料自己的味,不受影響。味道方面,雞翼算是香甜嫩,不至於滑,但合格。豬大腸明顯較淡味,喜歡原汁原味的人會啱,算合格。響鈴不油,但配豬骨湯似乎太淡味,換濃湯會更滋味。米粉好大碗,我食唔完,有心思的加了木耳絲及芽菜。整體不過不失,看到他們努力突出自己,會再返去試埋個青紅蘿蔔湯底及豬手。有一點扣分就係佢哋用紙杯上奶茶......
車仔麵係我由細食到大, 生命中不可或缺的一種食物。

每一間車仔麵通常都有其獨特之處,如湯底、配料等。

今日行過灣仔見到此新店,豈可不嘗?

有一點扣分就係佢哋用紙杯上奶茶......