2021-05-07 318 瀏覽
將軍澳人對呢間餐廳一定唔會陌生,餐廳走文青風+單車主題,空間闊落燈光柔和,坐得幾舒服,靠窗位可以睇到公園同水池嘅靚景,平日人唔多hea下都唔錯。除左環境好之外,我覺得佢入面有啲食物都幾有特色,今次就介紹下啦!香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 $72 (weekdays lunch menu 跟餐湯+飲品)好少食到泰式口味嘅意粉,用咗泰式辣椒膏炒嘅意粉聞落去已經好香,甜甜地帶輕微嘅辣味,相當惹味開胃。入面有4隻中size鳳尾蝦,口感彈牙,呢碟意粉幾有新意,算係近期食過最好味嘅意粉!(餐湯係甘筍濃湯,都幾好飲不過唔記得影相)法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $78 (weekdays tea menu 跟飲品)表面鋪咗一片片花瓣似的蘋果片,賣相幾靚。比起Apple Crumble,我覺得呢款法式蘋果撻相對比較清爽,未入ロ已聞到蘋果嘅香甜氣味,食落甜度啱啱好,蘋果撻就一定要配雲呢拿雪糕啦,perfect。撻底薄薄的,可以脆啲就更開心喇。牛油果香芒烤雞沙律 $108呢碟沙律一嚟到比佢嘅份量嚇親,以為只係前菜,但係我覺得當主菜都絕對可以!沙律用料豐富,有香芒、牛油果、沙律菜、車厘茄、烤雞扒等等,牛油果熟度剛

牛油果香芒烤雞沙律 $108
呢碟沙律一嚟到比佢嘅份量嚇親,以為只係前菜,但係我覺得當主菜都絕對可以!沙律用料豐富,有香芒、牛油果、沙律菜、車厘茄、烤雞扒等等,牛油果熟度剛好,芒果亦都好甜,烤雞肉質嫩滑,醬汁用了日式芝麻醬,同所有食材都好夾,呢碟沙律真係有驚喜。

蜜桃奶酪 $40
用新鮮蜜桃肉打落Yogurt入面,飲到淡淡蜜桃味同食到啲果肉,幾fresh。

水果茶 (跟餐)
唔太甜,係ok嘅水果茶味道。

總括而言:餐廳環境舒適,食物質素幾好,平日嘅價錢都算ok。不過要留意番,佢哋嘅lunch set同tea set只係去到5:30pm嘅咋,過咗時間就要散叫,價錢相對都會貴幾多㗎。