2020-01-19 299 瀏覽
新年臨近出去太子行花巿前當然要搵食,朋友帶左我去呢間樂湯雞食個晚餐。位置係太子嘅內街,要刻意行先會發現,所以想好似人地求其搵食就唔會黎到呢個位。其實要係樂湯雞食飯都有心理準備,一黎自家經營,態度上一次唔會似啲集團式咁,慢條斯理,而係快人快語。二黎鋪位細細,鋪裡坐到5枱客左右,而且要搭枱。不過亦可以坐鋪外嘅。由於萳茜自己對食嘅要求重要過環境,所以都係貴有貴食,平有平食,最緊要好食為本。去到一個未試過嘅餐廳,當然要試佢推介嘅主打菜啦。唔通好似Hermes出名賣袋,就走去買唇膏咩。所以我就叫左個砂碢花膠雞湯翅+飯,然後再加醉鴨舌,醉豬手同醉雞同朋友share。有人覺得貴7x蚊個湯貴,但我就覺得基本價啦!皆因進升為單身黨羽嘅成員之一,平時出去買個湯都成5x蚊啦,而且呢度真係有花膠+翅群+雞+湯喎,自己煲一次都唔止呢個價,而dry到一個點又無湯水落肚嘅單身狗黎講一次過滿足3個要求,算係咁啦。如果想有埋環境嘅話,就唔係賣7x蚊咁平架啦!個砂碢黎到嘅時候,係熱辣辣仲滾緊咁上枱嘅,而且食落嘅花膠同翅群真係真材實料先,唔似得其他出面食嘅花膠咁,一啲都唔似花膠嘅口感。再飲個湯未至於話好濃,但岩岩好,最重要
再飲個湯未至於話好濃,但岩岩好,最重要係無味精,一啲都無口渴嘅感覺先。而朋友叫左個瑤柱響螺雞反而好濃,呢個我都推介。
最後我係成個湯連飯咁食哂落肚,真係好滿足嘅一餐。
推薦推薦👍👍👍

2020-01-18