2013-04-09
今日同一位舊同事吃晚飯,期間想起報紙曾介紹過的點心食店,於是決定嘗試一下。今次叫左:山竹牛肉球 @ $15蟹子燒賣皇 @ $21古法馬拉糕 @ $16金沙麥兜仔 @ $18素肉鬆羅漢腸 @ $19鮑魚絲炒麵 @ $24真係菠蘿包 @ $17糖醋炸雲吞 @ 17即撞蛋白杏仁茶 @ $24結論: 山竹牛肉球: 質素唔錯,新鮮,牛肉味足 蟹子燒賣皇: 燒賣幾大粒,豬肉餡好重豬肉香 古法馬拉糕: 鬆軟熱辣。味道唔錯 金沙麥兜仔: 流沙包配以超可愛的豬仔造型,賣相一流!飽身吃起來既鬆且彈,甜度適中。 素肉鬆羅漢腸: 唔掂,不值一提。 糖醋炸雲吞: 雲吞炸得香脆,蝦夠大隻,新鮮。 鮑魚絲炒麵: 異常油膩,食完有D滯兼滿口油 真係菠蘿包: 店舖的招牌點心,我亦係因為報章報導而嘗試呢個點心。外表似迷你菠蘿包. 而呢個包最大特色係入面嘅菠蘿餡有菠蘿肉及菠蘿醬,食落酸酸甜甜似鳳梨酥的味道,但餡料較少,令整個菠蘿包感覺有D空洞。但總算係值得一試的 即撞蛋白杏仁茶: 杏仁茶細滑味濃,蛋白令杏仁茶味道更突出,推介! 服務:上菜幾快,但因為佢係點心店,我覺得可以每個點心間出嘅時間慢返少少。以免點心放耐左變涼
今次叫左:
真係菠蘿包 @ $17
糖醋炸雲吞 @ 17
即撞蛋白杏仁茶 @ $24
結論:
山竹牛肉球: 質素唔錯,新鮮,牛肉味足
蟹子燒賣皇: 燒賣幾大粒,豬肉餡好重豬肉香
古法馬拉糕: 鬆軟熱辣。味道唔錯
糖醋炸雲吞: 雲吞炸得香脆,蝦夠大隻,新鮮。
鮑魚絲炒麵: 異常油膩,食完有D滯兼滿口油
期間因為某幾個點心放涼左而要求返蒸加熱,店員爽快應承,讚!
環境:一般點心店的格局。冷氣頗凍。
題外話/補充資料:
免收加一;茶價 $3